Χρήσιμα tips για να βελτιωθείς στις παρουσιάσεις! (Λίστα)
Για να γίνεις ο "Master & Commander" των παρουσιάσεων!

Αν νομίζεις ότι όσοι κάνουν καλές παρουσιάσεις ότι έχουν γεννηθεί με το συγκεκριμένο ταλέντο τότε “πλανάσαι πλάνην οικτράν”.

Υπάρχει όντως μια έμφυτη κλίση κάποιων ανθρώπων στην εξωστρέφεια, και στην αυθόρμητη άνεση ομιλίας μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια, αλλά σαφώς υπάρχουν και κάποια tips που αν τα εφαρμόσεις, και παράλληλα με την απόκτηση εμπειρίας μπορείς να γίνεις κι εσύ ο “Master & Commander” των παρουσιάσεων!

Γιατί ιδανικά όταν κάνεις μια παρουσίαση θα ήθελες ο κόσμος στο ακροατήριό σου να σε παρακολουθεί, χωρίς να είναι έτοιμος να “κοιμηθεί” από τη βαρεμάρα, ή να ασχολείται με το κινητό του, ή να τσεκάρει και να ξανατσεκάρει το ρολόι του μη τυχόν έχει χαλάσει, γιατί του φαίνεται ότι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μιλάς ότι είναι “ατελείωτο” και ότι ο χρόνος δεν περνά με τίποτα.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους σου συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα πιο χρήσιμα και αποδοτικά tips ώστε να γίνεις σταδιακά ένας πολύ καλός και ευχάριστος -για το ακροατήριό σου- ομιλητής:

1. Προετοίμασε έναν αριθμό διαφανειών αντίστοιχων με τον χρόνο της παρουσίασής σου.
Μην φτιάξεις υπερβολικά λίγες και καταλήξεις στο τέλος να μιλάς χωρίς βοηθητικό υλικό, γιατί έτσι σίγουρα θα παραλείψεις κάτι σημαντικό ή θα καταλήξεις να κάνεις μια μακροσκελή συζήτηση με το κοινό σου. Από την άλλη, μη φτιάξεις και υπερβολικά πολλές διαφάνειες, γιατί αφενός θα τους κουράσεις με “too much information” κι αφετέρου υπάρχει η πιθανότητα να “ξεφύγεις” από τους προβλεπόμενους χρόνους και να μην προλάβεις να ολοκληρώσεις καν την παρουσίαση του θέματός σου.

2. Φρόντισε οι διαφάνειες σου να περιέχουν bullets με περιεχόμενο “to the point” και να μην γράφεις “έκθεση”, ή “την ιστορία της ζωής σου” σε κάθε bullet.
Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά, χωρίς να συμπεριλάβεις λεπτομέρειες. Τις λεπτομέρειες μπορείς να τις δώσεις ο ίδιος προφορικά όπου κρίνεις απαραίτητο ότι χρειάζονται. Αλλά αν το κοινό σου δει ότι οι διαφάνειες σου είναι full στην πληροφορία υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπουν καν στον κόπο να τις διαβάσουν.

3. Μην έχεις υπερβολικά πολύ άγχος ώστε να “προδίδεσαι”.
Το άγχος και ο φόβος μπορούν να αναγνωριστούν από το ακροατήριο, και ασφαλώς -στην καλύτερη των περιπτώσεων- δεν θα σε πάρουν στα σοβαρά, ή θα σε λυπηθούν. Στην χειρότερη θα γελούν εις βάρος σου. Επιπλέον με το να ιδρώνεις, να φυσάς και να ξεφυσάς, να μην κάνεις οπτική επαφή με κανέναν και να κοιτάς μόνο τις διαφάνειες σου, ή με το να τις παρουσιάζεις χωρίς να παίρνεις ανάσα το μόνο που θα καταφέρεις στο τέλος είναι να πάθεις μία “mini κρίση πανικού”, και φυσικά να μην καταφέρεις να μεταδόσεις καμία απολύτως πληροφορία σχετικά με αυτό που παρουσιάζεις γιατί όλοι θα ασχολούνται με τη δική σου κατάσταση (ένα βήμα πριν την “κατάρρευση”).

4. Να θυμάσαι να αναπνέεις.
Ξέρω ότι ακούγεται γελοίο και αυτονόητο, αλλά κάνε παύσεις για να παίρνεις ανάσες, και μην λες “ποίημα”. Μην διαβάζεις απλώς δηλαδή γραμμή προς γραμμή τις διαφάνειες σου, αλλά κάνε παραλλαγές στη σύνταξή τους για να τους προσδώσεις φυσικότητα, και -ιδανικά- και όπου ταιριάζει δίνε και κάποιο παράδειγμα, και ειδικά για την πολύ εξειδικευμένη ορολογία που θα χρησιμοποιήσεις, έτσι ώστε να μη χρειάζεται το ακροατήριό σου να έχει pHD για να σε παρακολουθήσει άνετα.

5. Nα έχεις θετική ενέργεια, και να την μεταδίδεις και με το bodylanguage σου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, να μην καμπουριάζεις, να είσαι ευθυτενής, να χρησιμοποιείς και κινήσεις με τα χέρια σου ώστε να δίνεις έμφαση στα σημεία που πρέπει, π.χ. να δείξεις κάποιο συγκεκριμένο σημείο στη διαφάνεια, να κάνεις οπτική επαφή με το κοινό σου όσο πιο συχνά μπορείς, γιατί αν δεν τους δείξεις ότι εσύ τους παρακολουθείς, γιατί να σε παρακολουθήσουν εκείνοι, και όποτε ταιριάζει να “σκας” και κανένα χαμόγελο, δεν σε έχουν βάλει τιμωρία άλλωστε, παρουσίαση κάνεις, άρα το να έχεις καλή διάθεση ανήκει και αυτό στα προαπαιτούμενα.

6. Προσπάθησε να αποπνέεις αυτοπεποίθηση με κάθε τρόπο.
Τόσο με το πως στέκεσαι, όσο και με τη σταθερότητα και τη σιγουριά που θα αποπνέει ο τόνος της φωνής σου. Μην κομπιάζεις, μην κάνεις σαρδάμ και μίλα αργά, δυνατά και καθαρά, ώστε το ακροατήριό σου να καταλαβαίνει τι ακριβώς λες.

7. Αναλόγως με το θέμα, εμπλούτισε την παρουσίασή σου με οπτικό-ακουστικό υλικό, ώστε να την κάνεις και πιο κατανοητή και πιο ευχάριστη.
Οι εικόνες, τα γραφικά, οι πίνακες, τα σχεδιαγράμματα, τα videos κτλ. πάντα βοηθούν το κοινό να καταλάβει καλύτερα το θέμα της παρουσίασης αλλά ταυτόχρονα του κρατά αμείωτο και το ενδιαφέρον. Ακόμη και αν δεν κολλάει με το θέμα της παρουσίασής σου κάτι από τα προαναφερθέντα, μπορείς να βάλεις μια τέτοιου είδους διαφάνεια ανάμεσα όπως αυτή που ακολουθεί, που σίγουρα, θα τραβήξει το ενδιαφέρον και θα τους «ξυπνήσει», αν τυχόν τους έχεις «κοιμίσει» με την μέχρι στιγμής παρουσίασή σου.

8. Χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τη φωνή σου αλλάζοντας τον τόνο σου στα σημεία που πρέπει.
Ασφαλώς καλό είναι να έχεις κάνει μερικές πρόβες νωρίτερα ώστε να ξέρεις ακριβώς σε ποια σημεία της παρουσίασης σου να εφιστήσεις την προσοχή, και σε ποια λιγότερη, ποια -αν χρειαστεί λόγω πίεσης χρόνου- να μπορείς να τα παραλείψεις, και φυσικά να προσαρμόσεις κατάλληλα και τον τόνο της φωνής σου. Μην είσαι «φλατ». Ένας καλός ομιλητής φροντίζει να δίνει με τον τόνο της φωνής του έμφαση και να «υπογραμμίζει» τα σημεία που θέλει, ώστε να έχει το ακροατήριό του σε «επαγρύπνηση».

9. Πες κάποια προσωπική σου ιστορία ή κάποιο αστείο.
Ανάμεσα στους επαγγελματικούς όρους, και την εξειδικευμένη ορολογία, ιδανικά, στο μέσον περίπου της παρουσίασης, καλό θα ήταν να πεις κάποιο «αστείο» ή κάποια σύντομη χιουμοριστική ιστορία, ώστε και την προσοχή να κερδίσεις και να «ελαφρύνεις» και το όλο κλίμα. Αλλά πρόσεξε: όχι υπερβολικά προσωπική, και όχι υπερβολικά μακροσκελής, και που φυσικά κάπως να συνδέεται κάπως με αυτά που λες, ώστε να μην είναι «ξεκάρφωτη» στη ροή του λόγου σου.

10. Να είσαι διαδραστικός με το κοινό.
Να τους κάνεις ερωτήσεις, ή δέχεσαι τις δικές τους ώστε να τους δώσεις «βήμα» στην παρουσίαση σου και να τους κάνεις να νιώσουν ενεργά μέλη της. Έτσι και εσύ θα «λυθείς» πιο γρήγορα», και εκείνοι θα κατανοήσουν ευκολότερα το περιεχόμενό της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;