Google Science Fair 2016: Ο φιναλίστ Αλέξιος Καραδήμος μιλάει στο neolaia.gr
Ο Αλέξανδρος Καραδήμος είναι φιναλίστ του παγκόσμιου διαγωνισμού Google Science Fair 2016 και μιλάει στο neolaia.gr για το project του, την ρομποτική ιατρική!

030B2A6E1CE4F7153D63A8CEC6DFA340

Η Google προσκάλεσε μέσω του διαγωνισμού καινοτομίας «Google Science Fair 2016» τα λαμπρότερα μυαλά των νέων να απαντήσουν  σε ένα σημαντικό ερώτημα: πώς μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο μέσω της επιστήμης, των μαθηματικών και της μηχανικής;

Έλαβε χιλιάδες αιτήσεις και κάποιοι νέοι από όλο τον κόσμο ξεχώρισαν με τις μοναδικές ιδέες τους. Ανάμεσά τους ο Αλέξανδρος που μίλησε στο neolaia.gr για το εγχείρημα του.

Ο Αλέξιος (18 ετών) ζει στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Γοητευμένος από το σημείο τομής μεταξύ της ρομποτικής, τον σχεδιασμό του λογισμικού και το διαδίκτυο, ήθελε να δημιουργήσει την απόλυτη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας «στο cloud».

Μάθε περισσότερα για τον παγκόσμιο διαγωνισμό Google Science Fair 2016 εδώ

Πώς ένας νέος μόλις 18 χρονών αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ρομποτική και κατάφερε σε τόσο μικρή ηλικία να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα για το διαγωνισμό της Google;

Η ρομποτική είναι ένας κλάδος που με ενδιέφερε πολύ από πολύ μικρή ηλικία. Με συνεπαίρνει το γεγονός ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε “μηχανισμούς” με σκοπό να βοηθούν τον άνθρωπο. Πάντα ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου, πρωτότυπο και με πρακτική χρησιμότητα. Έτσι από νωρίς άρχισα να ασχολούμαι λίγο με τον προγραμματισμό και αργότερα με την ρομποτική μέσω του εκπαιδευτικού εξοπλισμού NXT Mindstorms. Έχοντας ήδη συγκεντρώσει μερικές βασικές γνώσεις και με αρκετή δουλειά και θέληση, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ρομποτικό σύστημα ελεγχόμενο από υπολογιστή ή κινητό το οποίο θα εκτελούσε αρχικά απλές χειρουργικές διαδικασίες (π.χ. μια χειρουργική τομή).

Πώς αποφάσισες να φτιάξεις τη συγκεκριμένη πλατφόρμα; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε επηρέασε;

Για το διαγωνισμό ήθελα να δημιουργήσω μια πλατφόρμα που να εκμεταλλεύεται νέες τεχνολογίες στο χώρο των υπολογιστών και της μηχανικής και να έχει πρακτική χρησιμότητα στο χώρο της ιατρικής. Στις μέρες μας έχουν σημειωθεί πολλές εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής ρομποτικής καθώς και στο χώρο της τηλεϊατρικής, όμως αυτοί οι δύο κλάδοι δε συνδυάζονται κατάλληλα. Δηλαδή ο χειρουργός που ελέγχει το χειρουργικό ρομπότ βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αυτό και τον ασθενή και όχι από απόσταση, ενώ η τηλεϊατρική προσφέρει υπηρεσίες από απόσταση, όπως επικοινωνία με ιατρούς μέσω διαδικτύου, διάγνωση από απόσταση κτλ., όχι όμως χειρουργική. Σκοπός της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι να φέρει αυτούς τους δύο κλάδους πιο κοντά ώστε να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Στην ιδέα αυτής της πλατφόρμας με επηρέασε πολύ το γεγονός ότι ακόμα και στη σύγχρονη εποχή που ζούμε δεν έχουν όλοι πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Άτομα ηλικιωμένα, κάτοικοι απομακρυσμένων, δύσβατων χωριών ή νησιών, άτομα με ειδικές ανάγκες και κάτοικοι υποανάπτυκτων ή αναπτυσσόμενων χωρών είναι μερικά παραδείγματα ανθρώπων αυτής της κατάστασης. Όμως, ακόμα και όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις, για παράδειγμα ατυχήματα, που προστάζουν την άμεση και γρήγορη αντιμετώπισή τους.
 Πώς βλέπεις την εφαρμογή της στο μέλλον; Υπάρχει κάποιο φιλόδοξο σχέδιο πέρα από την πλατφόρμα; Κάποια εξέλιξη που έχεις ήδη σκεφτεί ή ονειρευτεί;

Οι τεχνολογίες του διαδικτύου, το Internet of Things, η χειρουργική ρομποτική και γενικά η ρομποτική είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι κλάδοι που μπορούν να προσφέρουν πολλά. Η πλατφόρμα που έχω δημιουργήσει, αν και βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, συνδυάζει τις παραπάνω τεχνολογίες, οπότε πιστεύω ότι έχει ακόμα πολύ μέλλον. Οι στόχοι που έχω θέσει για την διαδικτυακή ιατρική αυτή πλατφόρμα είναι να μπορούν αφενός οι γιατροί να κάνουν διαγνώσεις, να επικοινωνούν και να βλέπουν τους ασθενείς μέσω οποιασδήποτε συσκευής (υπολογιστή, smartphone, tablet), οι χειρούργοι να χειρίζονται ιατρικά ρομπότ από απόσταση με ασφάλεια και αξιοπιστία και να σχεδιάζουν αλγορίθμους για ιατρικές επεμβάσεις και αφετέρου οι απλοί χρήστες (ασθενείς) να μπορούν να έχουν συγκεντρωμένα σε ένα μέρος το ιατρικό τους ιστορικό, τις εγχειρήσεις που έχουν υποβληθεί και να μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα ζωτικά τους στοιχεία (π.χ. ζάχαρο) ώστε να αποφεύγονται προβλήματα υγείας. Ακόμα σχεδιάζω στο μέλλον να προσαρμόσω στο ρομποτικό αυτό σύστημα έναν τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή, έτσι ώστε παράλληλα με μια χειρουργική επέμβαση να γίνεται εκτύπωση τεχνητού ιστού πάνω σε κάποιο τραύμα του ασθενή με κατάλληλα βιοϋλικά.
Πώς έμαθες για το Google Science Fair 2016 και τι σε έκανε να θέλεις να συμμετάσχεις σε αυτό;
Με το διαγωνισμό Google Science Fair ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια από άρθρα που αφορούσαν τις εργασίες των πρώτων νικητών του διαγωνισμού και από σχετικές προωθήσεις της Google. Από την πρώτη κιόλας στιγμή,- είχα εκπλαγεί από το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι στην ηλικία μου που ασχολούνται επιτυχώς με δύσκολα επιστημονικά θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου, η ιατρική, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική κ.α. Βλέποντας τα κατορθώματα αυτών των παιδιών διαπίστωσα πως δεν έχει σημασία η ηλικία για να συμβάλλεις στην επιστήμη και να βοηθήσεις στην αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων της εποχής μας. Αυτή η διαπίστωση με ώθησε και εμένα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό, όχι τόσο για τα έπαθλα, αλλά κυρίως για τις χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες που θα αποκτούσα.
 Πώς σου φαίνεται η εμπειρία της συμμετοχής στο Google Science Fair 2016; Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να συμμετάσχει;
Η συμμετοχή μου στο Google Science Fair 2016 ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Μέσα από το διαγωνισμό, είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ με ένα δύσκολο θέμα που μου άρεσε χωρίς να με απασχολούν ιδιαίτερα οι δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα ή η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων. Μέσα από εξονυχιστική έρευνα που έκανα, έμαθα πολύ περισσότερα πράγματα από όσα περίμενα και προσκόμισα πολλές δεξιότητες που είναι πολύ χρήσιμες για την μελλοντική επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ο μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτόν το παγκόσμιο διαγωνισμό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίζει όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν. Πιστεύω ότι οι Έλληνες μαθητές έχουν πολλές δυνατότητες και μπορούν να κερδίσουν πολλές διακρίσεις, αρκεί όμως να θελήσουν να δουλέψουν σκληρά και να μη φοβηθούν δυσκολίες και αποτυχίες που μπορούν να προκύψουν. Επιπλέον δε χρειάζεται να ανησυχούν για την έλλειψη γνώσεων που χρειάζονται, καθώς αυτές εύκολα μπορούν να αποκτηθούν με μια καλή έρευνα και μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;