Brexit: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους Έλληνες φοιτητές;
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit για τους Έλληνες φοιτητές; Τι θα ισχύει; Πώς επηρεάζονται;

m-bretania-europaiki-enosi-simaies-brexit

Το Brexit έχει πολλές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και τους Έλληνες φοιτητές στην Μεγάλη Βρετανία!

Ας δούμε λοιπόν τι θα ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία:

Πρώτη και μεγαλύτερη, θα πρέπει να θεωρείται η διαφοροποίηση των Ελλήνων σπουδαστών από «home students» σε «overseas students». Από τη στιγμή που η Βρετανία δεν θα ανήκει στη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες θα είναι στην ίδια κατηγορία με τους ξένους εκτός Ένωσης. Τι διαφορές υπάρχουν; 

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ τουλάχιστον.

Το θετικό στα δίδακτρα είναι πώς όσοι έκαναν την εγγραφή τους ή σπούδαζαν ήδη πριν το Brexit θα συνεχίσουν προφανώς στο ίδιο καθεστώς που εισήλθαν, άρα δε θα αυξηθούν τα δίδακτρα.

Επιπλέον θα χρειαστεί να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια που έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα οι Έλληνες φοιτητές ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι κάτι παρόμοιο θα ισχύει και για τους φοιτητές Erasmus. Με λίγα λόγια τα άμεσα αποτελέσματα είναι πολύ περισσότερη γραφειοκρατία απ’ ότι ήδη υπήρχε, βίζα που δε χρειαζόμασταν παλαιότερα και αύξηση διδάκτρων από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για όσους δεν έχουν κάνει ήδη την εγγραφή τους.

Ωστόσο μιας και η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εξαιρετικά πανεπιστήμια της ενδέχεται να γίνουν διαφοροποιήσεις.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;