Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο ιδεολόγος επιστήμονας
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πέρα από τον μεγαλύτερο φυσικό του 20ου αιώνα, ήταν σοσιαλιστής, ιδεολόγος και το έδειχνε έμπρακτα.

Albert-Einstein-HD

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1879 και έφυγε στις 18 Απριλίου του 1955. Ήταν ίσως ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αιώνα.

Ο  Αϊνστάιν ανέπτυξε μια σειρά από θεωρίες που ανέτρεψαν τα μέχρι τότε δεδομένα και στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα. Μεταξύ αυτών η διάσημη θεωρία της σχετικότητας και την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, θεωρία που επιβεβαιώθηκε μόλις το 2016!

Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι πώς ο Αϊνστάιν ήταν και αυτός πρόσφυγας. Όντας γερμανοεβραϊκής καταγωγής, διώχτηκε με την άνοδο των Ναζί, στη Γερμανία, από το 1933. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών και να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. Εργάστηκε ως καθηγητής στο Πρίνστον μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 1945. Στη Γερμανία δεν επέστρεψε ποτέ, μέχρι τον θάνατο του το 1945.

Δες εδώ και άλλους διάσημους που ήταν κάποτε πρόσφυγες. 

Ο Αϊνστάιν υπήρξε υπέρμαχος του Σοσιαλισμού και φανατικός επικριτής του Καπιταλισμού. Στο βιβλίο του “Γιατί Σοσιαλισμός;” εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Λόγω της ιδεολογίας του παρακολουθούνταν μονίμως από το FBI. Ο φάκελος του αποτελούταν από 1.427 σελίδες! Ένας τεράστιος όγκος από ανακριβείς πληροφορίες που εξυπηρέτησαν καταλλήλως το πνεύμα του μακαρθισμού αλλά και τις προσωπικές εμμονές του διευθυντή του FBI, Εντγκαρ Χούβερ. Ανάμεσα σε άλλα, οι πράκτορες του FBI, θεωρούσαν επικίνδυνο τον Αϊνστάιν για απόπειρα διάλυσης του κράτους και οργάνωση κομμουνιστικής επανάστασης. Τα έγγραφα αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα πριν 15 χρόνια.

Δες εδώ τι ήταν ο μαρκαθισμός 

Ο Αϊνστάιν ήταν υπερασπιστής των αδυνάτων και το αποδείκνυε έμπρακτα. Ήδη από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου είχε καταδικάσει το ιδιώνυμο της ελληνικής κυβέρνησης, στα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου εξέφραζε την συμπαράστασή του στους αντιστασιακούς του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αλλά και σε όλους τους κομμουνιστές που σάπιζαν στις φυλακές και τα ξερονήσια. Παράλληλα έδειξε έμπρακτα τη συμπαράσταση του στον Ισπανικό εμφύλιο, ενισχύοντας οικονομικά την ταξιαρχία Αβραάμ Λίνκολν με Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν τους υποστηρικτές του Φράνκο.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν λοιπόν δεν ήταν απλά ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, ήταν ένας ιδεολόγος και η θεωρία της σχετικότητας είχε έναν εντελώς διαφορετικό στόχο απ’ ότι κατέληξε να έχει σύμφωνα με τον θεωρητικό της. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προσπαθούσε μέσα από τις θεωρίες του να λύσει βασικά προβλήματα των κοινωνιών και αυτός ήταν ο στόχος του.

 Όπως έλεγε ο ίδιος “Δεν υπάρχει πιο “κακοποιημένη” θεωρία από τη θεωρία της σχετικότητας. Σχετικότητα, έτσι όπως την εννοώ εγώ, σημαίνει απλώς ότι ορισμένα φυσικά ή μηχανικά φαινόμενα που κάποτε θεωρούνταν σταθερά και ακλόνητα είναι σχετικά ως προς άλλα φαινόμενα της φυσικής και της μηχανικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα στη ζωή είναι σχετικά, ότι μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα σε αυτό τον κόσμο”.

Έτσι μιας και δεν το έχουμε όλοι με τη Φυσική και το να διαβάσουμε τις θεωρίες του Αϊνστάιν θα μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο,  μπορούμε πιο εύκολα να διαβάσουμε το βιβλίο του “Γιατί σοσιαλισμός;” και να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την ιδεολογία και την προσωπικότητα του μεγαλύτερου επιστήμονα του 20ου αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;