Ζαν Πωλ Σαρτρ: 5 πράγματα για τον μεγάλο φιλόσοφο!
Με απλά λόγια 5 βασικά σημεία της θεωρίας του Ζαν Πωλ Σαρτρ

jean-paul-sartre

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Ιουνίου 1905 και έφυγε στις 15 Απριλίου 1980. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς υπαρξιστές φιλοσόφους.

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ ήταν υπέρ της στρατευμένης τέχνης και θεωρούσε ότι οι διανοούμενοι πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Δεν καθοδηγούταν από κάποιο καθεστώς αλλά από τις προσωπικές του απόψεις.

Πέντε Βασικά Σημεία της Θεωρίας του Ζαν Πωλ Σαρτρ 

Βασικό σημείο της σκέψης του είναι πώς οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να είναι ελεύθεροι. Αυτό επειδή δεν υπάρχει κάτι θείο και ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, για την ακρίβεια έχει την αποκλειστική ευθύνη.

“Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του”

Θεωρούσε ότι ο καθένας κρίνεται μόνο για τις πράξεις του, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες.

Για τον Σαρτρ σε μια ιδανική κοινωνία υπάρχει η ελευθερία επιλογής για οτιδήποτε και ο καθένας όμως παίρνει την ευθύνη που του αναλογεί.

“Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη”

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι ο Σαρτρ έδινε μεγάλη σημασία στην ύπαρξη, γι’ αυτό παρ’ ότι δεν “εμπνεύστηκε” τον υπαρξισμό θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του καθώς προέβαλε την ύπαρξη από την ουσία.

“Η ζωή σταματά να έχει νόημα από τη στιγμή που χάνεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι αιώνιος”

Πίστευε ακράδαντα πως ο θάνατος κάνει «ρουά ματ» από τη στιγμή που εμείς, ως άνθρωποι, παύουμε να ζούμε για εμάς και σταδιακά μεταλασσόμαστε σε αντικείμενα που τρέφονται και επιβιώνουν για τον κόσμο γύρω τους. Με αυτό τον τρόπο, διατυπώνει την ιδέα πως ο θάνατος προάγει τα εμπόδια της ελεύθερης, ατομικής μας ύπαρξης.

“Στην αγάπη, ένα κι ένα κάνουν ένα”

Είναι γνωστή η “ιδιαίτερη” σχέση του με την Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Όταν δύο τέτοια μυαλά είναι μαζί, η σχέση που δημιουργείται μόνο συγκαταβατική δε μπορεί να είναι. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την σχέση τους εδώ. 

“Μπορεί να υπάρξουν καλύτερες εποχές, αλλά αυτή εδώ είναι η δική μας” 

Εν τέλει, αυτό που πρέπει να θυμάστε από την θεωρία του Σαρτρ είναι πώς δε πρέπει να είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας αλλά να είμαστε παρόντες στην κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλος νομοθέτης παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας. Ψάχνοντας τον εαυτό μας μέσα στην κοινωνία προσπαθώντας να κάνουμε το κάτι διαφορετικό θα οδηγηθούμε στην πραγμάτωση.

Γενικά στοιχεία: 

Ήταν αριστερός αλλά και σ’ αυτό ιδιόρρυθμος. Αρχικά ήταν δηλωμένος μαρξιστής και καταδίκασε τον Σταλινισμό. Αργότερα κάνει μια στροφή στη πολιτική του σκέψη και εντάσσεται στο Κομουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Μια απόφαση που θα τον φέρει σε αντίθεση τόσο με το παρελθόν του όσο και με τον άλλοτε καλό του φίλο Αλμπέρ Καμύ. Μάλιστα, θα προεδρεύσει της Γαλλοσοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο η εξέγερση στην Ουγγαρία και πώς καταπνίγηκε θα τον φέρει σε αντίθεση, θα αποχωρήσει και πάλι από το Κομμουνιστικό Κόμμα και θα γράψει το διάσημο άρθρο “το φάντασμα του Στάλιν”.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές του στιγμές ήταν όταν αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ! Ο Σαρτρ εξήγησε την απόφαση του ως εξής: “ο συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό του να μεταβάλλεται σε θεσμό, δεν είναι το ίδιο να υπογράφω ως Jean–Paul Sartre και ως Jean–Paul Sartre, Nobel Prizewinner”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
 1