Εκπαίδευσε το μυαλό σου και γίνε αισιόδοξος!
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά ομολογώ πως δεν είναι και ο ευκολότερος στόχος που μπορεί να πετύχει κανείς, το να γίνει ξαφνικά από απαισιόδοξος αισιόδοξος.

possitive

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά ομολογώ πως δεν είναι και ο ευκολότερος στόχος που μπορεί να πετύχει κανείς, το να γίνει ξαφνικά από απαισιόδοξος αισιόδοξος.

Για την ακρίβεια δεν μπορεί να συμβεί ξαφνικά, αλλά εξελικτικά. Ακόμα όμως κι αν κάποιος δεν έχει εκπαιδευτεί, δεν έχει ζήσει ή δεν έχει γεννηθεί σε περιβάλλον αισιοδοξίας μπορεί να αλλάξει την τάση του ή την αγωγή του.

Πιο συγκεκριμένα για να λειτουργεί ένα μυαλό με αισιοδοξία χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε ένα θετικό τρόπο σκέψης. Αισιοδοξία σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως τα βλέπω όλα απλά κι εύκολα. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν κάποιοι, αισιοδοξία σημαίνει πως ενώ ξέρω πως τα πράγματα δεν είναι απλά και εύκολα, εντούτοις εγώ επιλέγω να πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου και «ξέρω» πως αν προσπαθήσω με σωστό τρόπο θα καταφέρω να πετύχω τα αποτελέσματα που επιθυμώ.

Είναι πολύ σημαντικό για να γίνει κάποιος αισιόδοξος, να πιστέψει στον εαυτό του, να πιστέψει πως είναι ένα δυνατός και ικανός άνθρωπος, που διαθέτει το θάρρος και τις δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους του.

Επίσης χρειάζεται να δεχτεί πως μόνο με σκληρή δουλειά και αρκετό χρόνο μπορεί να δει να συμβαίνουν τα αποτελέσματα που θέλει. Χρειάζεται όπως συμβουλεύει ο Αϊνστάιν, να ανέλθει ένα τουλάχιστον επίπεδο πάνω από αυτά που τον δυσκολεύουν ή τον εμποδίζουν να προχωρήσει.

Τα προβλήματα είναι για καλό

Τα προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα για όλους. Αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι, όλοι καλούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους να διαχειρίζονται μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Το σημαντικό είναι να βλέπεις τα προβλήματα όχι σαν κάτι αναπάντεχα δυσάρεστο και δυσεπίλυτο, αλλά σαν ένα ενεργό κομμάτι της ζωής που ζητά λύση και το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος και δυνατότερος.

Η λογική να αποφεύγουμε τα προβλήματα μας κρατά πίσω! Και αυτό διότι στην προσπάθεια να λύνουμε τα ζητήματα που προκύπτουν μαθαίνουμε ότι μας χρειάζεται, αποκτάμε δεξιότητες και εξελίσσουμε τις ικανότητες μας. Όταν θα έχουμε επιτύχει την επίλυση ενός προβλήματος, όταν θα έχουμε ξεπεράσει μια δυσκολία, αυτό θα σημαίνει πως έχουμε ξεπεράσει το υφιστάμενο επίπεδο των δυνατοτήτων μας, ότι έχουμε μετακινήσει τα προσωπικά όρια των αντοχών ή των ικανοτήτων μας, ότι έχουμε ξεπεράσει τους φόβους ή/και τις αναστολές μας, πως απλά έχουμε ήδη ανέβει ένα επίπεδο πάνω από αυτά που έως εκείνη τη στιγμή μας εμπόδιζαν να συνεχίσουμε την πορεία της προσωπικής μας ανάπτυξης.

Τα προβλήματα με την αισιόδοξη λογική είναι οι δοκιμασίες που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και να πετύχουμε τους στόχους μας. Αντίθετα με την λογική της απαισιοδοξίας, τα προβλήματα είναι τα στατικά εξωτερικά εμπόδια που δυσκολεύουν και μπλοκάρουν την επίτευξη των στόχων μας.

Στην πραγματικότητα όμως η θετική αντίληψη για τα προβλήματα και η θετική αντιμετώπιση των δυσκολιών βρίσκεται πιο κοντά στους κανόνες της προσωπικής ανάπτυξης από ότι η παθητική αποφυγή τους ή παθητική αποδοχή τους.

Η αισιόδοξη οπτική των προβλημάτων

Πάντα θα προκύπτουν προβλήματα
Πάντα υπάρχει μια λύση για κάθε πρόβλημα
Ποτέ η αποτυχία δεν πρέπει να σταματά τον αγώνα για την επίλυση τους
Πάντα η όποια αποτυχία είναι μια ευκαιρία για μια νέα εξυπνότερη αρχή
Πάντα τα προβλήματα μας κάνουν πιο δυνατούς
Πάντα τα προβλήματα μας κάνουν πιο έξυπνους
Πάντα τα προβλήματα μας κάνουν ικανότερους
Πάντα πρέπει επιμένουμε και να μη τα παρατάμε
Πάντα πρέπει να μαθαίνουμε και να αγαπάμε τα λάθη μας
Πάντα πρέπει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε
«Εξάλλου όταν όλα φαίνονται να είναι εναντίον σου, θυμήσου ότι και το αεροπλάνο απογειώνεται κόντρα στον άνεμο, όχι μαζί του!» Χένρι Φόρντ

Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;