Γιατί δε μας αρέσει η φωνή μας όταν είναι ηχογραφημένη;
Αυτός είναι ο λόγος που δε μας αρέσει η ηχογραφημένη και είναι απολύτως λογικό!

why-you-hate-the-sound-of-your-own-voice

Όταν ακούμε ηχογραφημένη τη φωνή μας δεν μας αρέσει καθόλου. Είναι δεδομένο ότι έχει συμβεί σε όλους μας και όπως αποδεικνύεται είναι και λογικό!

Ο λόγος που κανείς δεν αναγνωρίζει τη φωνή του όταν την ακούει ηχογραφημένη έχει να κάνει με τις λειτουργίες του αυτιού μας, στα εξωτερικά, μεσαία και εσωτερικά μέρη του. 

 

Ο ήχος εισέρχεται στα αυτιά μας με δυο τρόπους : είτε δια μέσου του αέρα, είτε δια μέσου των οστών.

Όταν ακούμε τη φωνή μας ηχογραφημένη, φτάνει σε μας δια μέσου του αέρα. Τα κύματα του αέρα φτάνουν μέχρι το τύμπανό μας, δονούν τρία οστάρια (τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα) και καταλήγουν στον κοχλία. Ο κοχλίας είναι γεμάτος με υγρό και μετατρέπει τις δονήσεις από το τυμπανοσταριώδες σύστημα, που προαναφέραμε, σε νευρικά σήματα, ώστε να μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Εμείς, όμως, ακούμε τη δική μας τη φωνή πάντα μέσω των οστών μας. Στην πραγματικότητα, το κρανίο μας, μας εξαπατά, χαμηλώνοντας τη συχνότητα των δονήσεων αυτών και γι’ αυτό συνήθως ακούμε τη φωνή μας πιο ψιλή, όταν την ακούμε ηχογραφημένη.

Ωραία μέχρι εδώ αλλά το ερώτημα είναι γιατί δε μας αρέσει;

Περίπου για τον ίδιο λόγο, που προτιμάμε να μας βλέπουμε στον καθρέφτη, παρά σε φωτογραφίες. Στη διάρκεια της ζωής μας, συνηθίζουμε όλες τις ασυμμετρίες του σώματος μας, που βλέπουμε στο είδωλο μας. Όταν, όμως, κοιτάμε τη φωτογραφία, ο εγκέφαλός μας δεν κάνει τέτοιου είδους “προσαρμογές”.

Και πάντοτε προτιμάμε τη λίγο “πειραγμένη” εκδοχή της φωνής μας, τη φωνή μας, όπως την ακούμε εμείς και όχι οι άλλοι.

“Όταν οι άνθρωποι ακούν τη φωνή τους ηχογραφημένη, οι ήχοι που προκύπτουν από τα κόκαλα, τους οποίους όμως έχουν μάθει να ακούν ως μέρος της φωνής τους, λείπουν. Ακούν μόνο τη φωνή τους όπως τη μεταφέρει ο αέρας, όπως δηλαδή την ακούν όλοι”

“Ουσιαστικά αυτή η απαίσια φωνή που ακούμε όταν έχουμε ηχογραφήσει τον εαυτό μας είναι αυτή η φωνή που ακούν όλοι οι άλλοι. Και αυτός είναι και ο λόγος που όλοι, όταν ακούμε τη φωνή μας ηχογραφημένη, ξαφνιαζόμαστε, ξινίζουμε, παραξενευόμαστε” δήλωσε ο ωτορινολαρυγγολόγος Κρις Τσανγκ μιλώντας στo NBC.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;