25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά (+συνταγή)
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Από που προέκυψε το έθιμο; Δες συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά!

mpakaliaros-1

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου; Από που προέκυψε η καθιέρωση του εθίμου;

Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ευρέως γνωστό από την εποχή των Βίκινγκς, το 800 μ. Χ.

Το πάστωμα του έγινε πρώτα από τους Βάσκους, και το εμπόριο του μπακαλιάρου ξεκίνησε από τον Μεσαίωνα. Τότε, μάλιστα, το αποκαλούσαν «ψάρι του βουνού».

Στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι του κάθε σπιτιού περίπου κατά τον 15ο αιώνα, κατά το χρονικό διάστημα της Σαρακοστιανής νηστείας.

Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, συγκεκριμένα, αποτελεί το πιάτο της ημέρας την 25η Μαρτίου, Ημέρα της Εθνικής μας Επετείου και Ημέρα του Ευαγγελισμού.

Πώς όμως προέκυψε η καθιέρωση του συγκεκριμένου εθίμου;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, εν μέσω της Σαρακοστής, επέτρεπε στους πιστούς να φάνε μονάχα 2 φορές ψάρι. Η μία ήταν την Ημέρα του Ευαγγελισμού και η άλλη, η Κυριακή των Βαΐων.

Η επιλογή όμως του συγκεκριμένου ψαριού έγινε για καθαρά οικονομικούς λόγους, μιας και αποτελούσε την εύκολη και οικονομική λύση. Αυτό συνέβαινε γιατί παστό μπακαλιάρο μπορούσε να προμηθευτεί ακόμη και ο κόσμος που ζούσε στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι μπορούσαν να τον προμηθευτούν ακόμη και από τα μικρά μπακάλικα, διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την περίσταση.

Ο πιο γνωστός τρόπος μαγειρέματος του είναι τηγανιτός και με τη συνοδεία, μάλιστα, σκορδαλιάς. Σε κάποιες περιοχές όμως της Ελλάδας τον φτιάχνουν, ακόμη και σήμερα, κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά.

Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά! 

Υλικά συνταγής

  • Για το μπακαλιάρο:
  • 1½ κιλό παστός μπακαλιάρος
  • άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το κουρκούτι:
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. τσαγιού μπύρα ή αναψυκτικό σόδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ούζο [προαιρετικά]
  • Για τη σκορδαλιά:
  • 1/2 φρατζόλα λευκό ψωμί μπαγιάτικο [2-3 ημερών]
  • 4 σκελίδες σκόρδο *
  • 4 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σκορδαλιά: Αφαιρείτε την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζετε τη ψίχα και τη μουσκεύετε για μερικά λεπτά σε κρύο νερό. Τη στύβετε καλά με τα χέρια αλλά όχι πολύ σφικτά.
  2. Ρίχνετε τη ψίχα στο multi, προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξίδι, αλατοπίπερο και το πολτοποιείτε σε λεία πάστα όχι πολύ σφιχτή. Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το ελαιόλαδο χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ακόμα πιο αφράτο και λείο.
  3. Για το μπακαλιάρο: Κόβετε σε κομμάτια το μπακαλιάρο και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ με νερό. Τα αφήνετε να ξαλμυριστούν για 30 ώρες περίπου αλλάζοντας το νερό σε αυτό το διάστημα 4-5 φορές. Τον στραγγίζετε, αφαιρείτε τη πέτσες και τον σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Για το κουρκούτι: Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε τη μπίρα ή τη σόδα, το ελαιόλαδο και το ούζο. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και φτιάχνετε ένα χυλό μέτριο, ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ λασπώδη. Αν βγει σφικτός προσθέτετε λίγη ακόμη μπίρα ή σόδα, ενώ αν βγει πολύ υδαρής ρίχνετε πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύετε έντονα. Τον αφήνετε κατά μέρος για 1 ώρα για να «ηρεμήσει».
  5. Για το τηγάνισμα: Βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι [η στάθμη του πρέπει να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σκεύους]. Το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
  6. Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι, τα αφήνετε στα στάξουν λίγο για να φύγει η περιττή ποσότητα και τα τοποθετείτε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε τα κομμάτια σε δύο δόσεις, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει (όχι έντονα), και το ψαχνό του μπακαλιάρου να μαλακώσει. Στραγγίζετε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί.

Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο sintayes.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
'
46 - 40
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;