21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
Μάθε όλα όσα οφείλεις για γνωρίζεις για την Ημέρα και δες το συγκλονιστικό video της καμπάνιας #HowDoYouSeeMe με πρωταγωνίστρια την Olivia Wilde και την AnnaRose Rubright, που προσπαθεί να άρει το στίγμα που φέρουν τα άτομα με σύνδρομο Down!

Σήμερα, 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 2006, κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Σκοπός της Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού παγκοσμίως για το σύνδρομο Down.

Δες στο παραπάνω video τη γνωστή ηθοποιό Olivia Wilde να μετατρέπεται σε μια νέα κοπέλα με σύνδρομο Down, στα πλαίσια της καμπάνιας #HowDoYouSeeMe, η οποία αποσκοπεί στο να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος τα άτομα με σύνδρομο Down.

Συγκεκριμένα, η Olivia Wilde (γνωστή από τους ρόλους της στο “Vinyl”, “Portlandia”, “House”) αναπαριστά το πως μια 19χρονη κοπέλα με σύνδρομο Down βλέπει τον εαυτό της, σε αντίθεση με το πως μπορεί να την βλέπουν οι άλλοι.

Η καμπάνια #HowDoYouSeeMe αποτελεί μια παραγωγή της Ιταλικής οργάνωσης CoorDown, η οποία ζήτησε από την AnnaRose Rubright να συμμετάσχει σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο project, δηλαδή σε μια διαφήμιση που επιδιώκει να καταρρίψει το στίγμα που φέρουν -για κάποιους- τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη γενετική κατάσταση.

Τι είναι το σύνδρομο Down;

  • Πρόκειται για μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, για αυτό και ταξινομείται ως Τρισωμία 21.
  • Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο.
  • Επηρεάζει περίπου 1 στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.
  • Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down.
  • Ο Άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός.
  • Στις μέρες μας ο όρος μογγολισμός έχει πλέον εγκαταλειφθεί.
  • Η συγκεκριμένη ημέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία καθώς η επιλογή της στηρίχτηκε στα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21 εξ ου και 21/3).
  • Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σύνδρομο Down: νοητική υστέρηση, μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών, δασκάλων και του θεράποντα γιατρού, τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;