8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ένα αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσουμε το γυναικείο φύλο όπως του αξίζει! Γιατί κάθε γυναίκα είναι μοναδική!

Σήμερα, 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και Διεθνής Ημέρα των Γυναικείων Δικαιωμάτων!

Ως Παγκόσμια Ημέρα είναι γνωστή, αλλά ο πραγματικός λόγος του εορτασμού της όχι απαραίτητα. Γιατί η σημερινή ημέρα δεν αφορά ούτε το να κάνει μια γυναίκα υπερκατανάλωση αλκοόλ με τις φίλες της, ή το να πάνε να δούνε αντρικό στριπτίζ, ή μια αφορμή για να λάβει δώρα. Αν γίνουν όλα τα παραπάνω καλώς να γίνουν, αλλά το βασικό είναι να ξέρει γιατί πραγματικά γιορτάζεται η σημερινή ημέρα καθώς και το πόσο σπουδαία είναι.

Στη χώρα μας, και γενικότερα σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση, στην ψήφο, στον συνδικαλισμό, και στην ισάξιες εργασιακές ευκαιρίες. Όμως δεν ήταν πάντα αυτονόητα. Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν οι κόποι, οι αγώνες και οι  θυσίες πολλών γυναικών, κάποιες εκ των οποίων θυσίασαν και την ίδια τους τη ζωή για να απολαμβάνουμε σήμερα ως αυτονόητα όλα τα παραπάνω.

Μιας και ακόμη και στις μέρες μας, σε διάφορες χώρες του κόσμου υπάρχουν γυναίκες που δεν χαίρουν τέτοιων δικαιωμάτων, αξίζει να μάθεις πως κατακτήθηκαν τα συγκεκριμένα δικαιώματα στον δυτικό κόσμο που καθιστούν τόσο σπουδαία τη σημερινή ημέρα για κάθε γυναίκα:

  • Η ημέρα γιορτάζεται σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας  που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα, διεκδίκησαν λιγότερες ώρες εργασίας και καλύτερο εργασιακό ωράριο, δίνοντας το «φωτεινό» παράδειγμα της αγωνιστικής διεκδίκησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης για το γυναικείο φύλο.
  • Ωστόσο, η ημέρα έχει γενικότερα τις καταβολές της στις διαμαρτυρίες γυναικών για ισότητα, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και δικαίωμα ψήφου που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
  • Το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
  • Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.
  • Η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Clara Zetkin πρότεινε τον παγκόσμιο εορτασμό της ημέρας το 1910 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς, και ο πρώτος επίσημος εορτασμός της έγινε το 1911.
  • Στα μετέπειτα χρόνια η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο.
  • Πλέον στις ημέρες μας γιορτάζεται ως έκφραση της εκτίμησης των ανδρών προς τις γυναίκες.
  • Σε κάποιες χώρες του κόσμου, αποτελεί ημέρα με ισχυρή πολιτική και κοινωνική σημασία, σχετικά με την υποστήριξη της ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών, καθώς και της ισότητας των 2 φύλων.
  • Στην Ελλάδα, στις 28 Μαΐου 1952, ο νόμος 2159, κατοχύρωσε το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές.
  • Πρακτικά το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί και αποδοθεί εδώ και 64 χρόνια.
  • Εδώ και 33 χρόνια, τροποποιήθηκε το Οικογενειακό Δίκαιο στη χώρα μας ώστε να απαλειφθούν οι διατάξεις εκείνες που υποτιμούσαν το γυναικείο φύλο.

Τι σημαίνει το να είσαι γυναίκα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, και φυσικά στη χώρα μας; Μα φυσικά ένα εκατομμύριο πράγματα. Μια γυναίκα είναι κόρη, αδερφή, φίλη, μαθήτρια, ψηφοφόρος, εργαζόμενη, ερωμένη, σύζυγος, μητέρα… Κι έχει την ευθύνη να ανταποκρίνεται σε όλους αυτούς τους δύσκολους και διαφορετικούς ρόλους εξίσου καλά. Το θέμα είναι ποιους από αυτούς η ίδια θέλει να αποδεχτεί, ποιους θέλει να αποποιηθεί εντελώς, και σε ποια ιεράρχηση θέτει τον καθέναν.

Ανεξαρτήτως όμως των όποιων από τους παραπάνω ρόλους θέλει κάθε γυναίκα να αναλάβει, ένας είναι ο σημαντικότερος ρόλος της! Το ότι είναι άνθρωπος!  Κι ότι ως τέτοιος έχει, πέραν των υποχρεώσεών της και ανάγκες. Με μεγαλύτερη εκείνη του να κατανοήσει ποια ακριβώς είναι! Να επιλέξει τι άνθρωπος θέλει να είναι! Αυτό είναι κάτι που θα πραγματοποιηθεί βάσει των συνολικών επιλογών της. Και, φυσικά, αυτές οι επιλογές έχουν να κάνουν με το πως συμπεριφέρεται στους γύρω της, με το τι θεωρεί σωστό, και τι λάθος, ποιες συμπεριφορές των άλλων είναι πρόθυμη να δεχτεί και ποιες να απορρίψει, με το πως θέλει να της φέρονται, με το τι υποχωρήσεις κάνει και σε ποιους τομείς, με το ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι της, και με το τι είναι πρόθυμη να κάνει για να τα υλοποιήσει. Με το τι θεωρεί ηθικό και τι ανήθικο, και κυρίως με το τι την κάνει ευτυχισμένη!

Σε όλα αυτά μπορεί να μην έχει τώρα την απάντηση, και μπορεί να μη την έχει ούτε άμεσα, αλλά πρέπει να φροντίσει σταδιακά να τη βρει ώστε να “βρει τον εαυτό της”, Τότε και μόνο τότε θα καταφέρει να γίνει ευτυχισμένη.

Τι είναι αυτό που οφείλει να κάνει η κάθε γυναίκα με αφορμή την ημέρα;

Μα φυσικά να αναγνωρίσει όλα τα προτερήματα του φύλου της, και να φροντίσει να αποδεικνύει περίτρανα ότι τα κοινωνικά στερεότυπα που συνδέονται με αυτό είναι σκληρά και άδικα. Γιατί είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας, και συγκεκριμένα, μέσα από τη συμπεριφορά της και τις πράξεις της το να τα καταρρίπτει και δείχνει το ποια πραγματικά είναι!

Δες στη λίστα που ακολουθεί τα top 10 quotes από σπουδαίες -η καθεμιά στον τομέα της δραστηριοποίησής της- γυναίκες για το γυναικείο φύλο:

  1. “Αν θες κάτι να ειπωθεί, ζήτα το από έναν άντρα, αν θες κάτι να γίνει, τότε ζήτα το από μια γυναίκα.” – Margaret Thatcher
  2. “Μια γυναίκα είναι σαν ένα σακουλάκι τσάι – δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την ρίξεις μέσα σε καυτό νερό.” – Eleanor Roosevelt
  3. “Οι γυναίκες, όπως ακριβώς και οι άντρες, πρέπει να δοκιμάζουν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Και όταν αποτύχουν, η αποτυχία τους να αποτελέσει πρόκληση για άλλους.”  – Amelia Earhart
  4. “Οι γυναίκες ήταν πάντα οι δυνατές σε αυτό τον κόσμο. Οι άντρες πάντα αναζητούν από τις γυναίκες ένα μικρό μαξιλάρι για να τοποθετήσουν το κεφάλι τους επάνω. Πάντα αναζητούν τη μητέρα που τους κράτησε ως παιδιά.”  – Coco Chanel
  5. “Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες επειδή ήξερα τι αναγκάζονται να υποφέρουν.” – Evita Peron
  6. “Οι καθωσπρέπει γυναίκες σπανίως μένουν στην ιστορία.”
    – Laurel Thatcher Ulrich
  7. “Μπορείτε να κλειδώσετε τις βιβλιοθήκες αν το θέλετε, αλλά δεν υπάρχει καμία πύλη, καμία κλειδαριά και κανένα λουκέτο που να μπορεί να με αποκόψει από την ελευθερία του μυαλού μου.” – Virginia Woolf
  8. “Μια κοπέλα πρέπει να είναι δύο πράγματα: σικάτη και εντυπωσιακή.” – Coco Chanel
  9. “Καμιά γυναίκα δε θέλει έναν άντρα για να την κουβαλήσει, απλώς θέλει εκείνος να θέλει να το κάνει.” – Elizabeth Peters
  10. “Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβη είναι το ότι είμαι γυναίκα. Έτσι ακριβώς πρέπει να αισθάνονται όλα τα θηλυκά.” – Marilyn Monroe

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;