Έρευνα: Ποιες είναι οι πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο;
Δείτε ποιες είναι οι πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο

1

Υπάρχουν πολλές παράμετροι για να εξετάσει κάποιος επιστήμονας πόσο εθιστική είναι μια ουσία. Αρχικά μπορεί να αφορά την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, έπειτα πόσο επικίνδυνη είναι για την ουσία ή κατά πόσο παγιδεύεται ο χρήστης από την ουσία.

Από το 2007 και μετά οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια έρευνα, η οποία περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους και κατέληξαν σε πέντε ουσίες, τις οποίες θεωρούν τις πιο εθιστικές στον κόσμο. Για να συγκρίνουν τις ουσίες μεταξύ τους, οι επιστήμονες όρισαν μια μονάδα μέτρησης… εθισμού, με μάξιμουμ το 3.

Ηρωίνη 

Η ηρωίνη έρχεται πρώτη στη λίστα, με 2,5 στα 3 όσον αφορά τη κλίμακα που αναφέραμε. Αυξάνει το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κατά 200%. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς λίγο μεγαλύτερη δόση από την συνηθισμένη μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Αλκοόλ

Δεύτερο στη λίστα, προκαλώντας μας μια μικρή έκπληξη, δεν έρχεται κάποιο από τα γνωστά ναρκωτικά αλλά το αλκοόλ, το οποίο στη κλίμακα παίρνει βαθμολογία 2.2! Μιλάμε βέβαια για ένα διαφορετικό είδος εθισμού, το οποίο ωστόσο παραμένει επικίνδυνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 5 ανθρώπους που καταναλώνουν αλκοόλ θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του εξάρτηση από αυτό. Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι εντοπίστηκαν εθισμένοι στο αλκοόλ, σε έρευνα του 2002, ενώ το 2012 υπολογίζεται πως 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του αλκοόλ.

Κοκαϊνη 

Η κοκαϊνη μεταβάλει το τρόπο που η ντοπαμίνη μεταφέρεται μέσω των νευρώνων, έχοντας άμεση επιρροή σε αυτούς. Αυτό είναι που τη καθιστά επικίνδυνη και εθιστική.

Προκαλεί αύξηση ντοπαμίνης εώς και 300%. Ο αριθμός των χρηστών της είναι πολύ μεγάλος, γεγονός που την τοποθετεί στην ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά. Σύμφωνα με έρευνες, το 21% των χρηστών καταλήγουν εξαρτημένοι, σε κάποια φάση της ζωής τους.

Βαρβιτουρικά 

Τα βαρβιτουρικά πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο όσο παλιά, ωστόσο είναι τόσο επικίνδυνα που συνεχίζουν να βρίσκονται στη λίστα. Γνωστά και ως “barbies” ή “pink ladies” δημιουργούν ευφορία στον χρήστη, ωστόσο είναι άκρως εθιστικά και επιβλαβή για την υγεία. Χρησιμοποιούταν κυρίως ως αγχολυτικό ή για τη πρόκληση ύπνου και αναισθησίας. Τα τεράστια ποσοστά εθισμού ανάγκασαν τους επιστήμονες να βρουν άλλη λύση.

Νικοτίνη

Η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε να τη βρούμε κάπου στη λίστα μας. Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου, οι πνεύμονες απορροφούν νικοτίνη και την μεταφέρουν στον εγκέφαλο.

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι εξαρτημένοι στο κάπνισμα, ενώ παράλληλα οι έρευνες έχουν δείξει πως μέχρι το 2030 ο εθισμός στο τσιγάρο θα σκοτώνει 30 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;