Έρευνα: Γιατί οι Ικαριώτες ζουν περισσότερο;
Ποια είναι τα μυστικά των ικαριωτών;

DSCN4757

Τα μυστικά της μακροζωίας είναι πολλά και οι ικαριώτες με τον τρόπο ζωής τους ίσως μπορούν να μας δώσουν κάποια.

Ουκ ολίγες φορές επιστήμονες μέσα από έρευνες έχουν επιχειρήσει να βρουν τους λόγους που οι ικαριώτες ανήκουν στις λίγες κοινότητες με το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής στον κόσμο και έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη και αλτσχάιμερ. 

Αρχικά οι New York Times μέσα από ένα μεγάλο άρθρο που βασίστηκε σε αρκετές έρευνες κατέληξαν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν, η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής.

Συγκεκριμένα, οι ικαριώτες τρέφονται κυρίως με όσπρια και λαχανικά από τους κήπους τους, καταναλώνουν ελαιόλαδο και μερικά ποτηράκια κρασί κάθε μέρα, ροφήματα από ντόπια βότανα και φυσικά το ικαριώτικο μέλι. Σύμφωνα με τις έρευνες, αυτή η διατροφή τους «κερδίζει» τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σε σχέση με τους αμερικανούς.

Έπειτα, όσον αφορά το τρόπο ζωής, κάνουν τακτικά τη σιέστα τους αλλά και σέξ!  Το 80% των ικαριωτών μεταξύ 65 και 100 ετών λένε ότι κάνουν σεξ τακτικά και μάλιστα με διάρκεια και ικανοποιητική απόδοση.

Ένα άλλο μυστικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Vasculal Medicin, είναι ο ελληνικός καφές.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε  τις συνήθειες 673 μόνιμων κατοίκων του νησιού και καταγράφοντας την υγεία των 142 από αυτούς, όλοι ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων ικαριωτών.  Το 87% έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, που ηγήθηκε της έρευνας. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργήσει προστατευτικά για το ενδοθήλιο.

Μάλιστα, εάν θυμηθούμε μια έρευνα για τον καφέ που είχαμε διαβάσει παλαιότερα, τότε όλα δένουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;