Γέλα με την ψυχή σου! Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το γέλιο και την υγεία μας!
Ο Groucho Marx είπε κάποτε πως ένας κλόουν λειτουργεί σαν ασπιρίνη, με τη διαφορά πως δρα δυο φορές πιο γρήγορα.

photo-1422976280096-9126a41f9e2a

Ο Groucho Marx είπε κάποτε πως ένας κλόουν λειτουργεί σαν ασπιρίνη, με τη διαφορά πως δρα δυο φορές πιο γρήγορα.

Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει πάνω μας και γύρω μας τις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου, όλοι έχουμε νιώσει καλύτερα όταν πήραμε στην πλάκα  μια στραβή ή μια ανάποδη φάση, όταν γελάσαμε αντί να θυμώσουμε, όταν κάναμε πλάκα αντί για καυγά. Τι γίνεται όμως όταν το χιούμορ μας εγκαταλείπει στις πιο δύσκολες στιγμές; Τι συμβαίνει και χάνουμε το γέλιο μας όταν το έχουμε περισσότερο ανάγκη; Τότε είναι που όλα σκοτεινιάζουν, οι παλμοί της καρδίας αυξάνονται, το οξυγόνο λιγοστεύει και η απαισιοδοξία κυριαρχεί στο μυαλό. Είναι τελικά η απαισιοδοξία που διώχνει το γέλιο από τη ζωή μας ή μήπως είναι η έλλειψη του γέλιου που φέρνει την απαισιοδοξία;

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το γέλιο λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό ευεργετικά με ένα διπλό τρόπο. Αφενός επιδρά στη ρύθμιση των ορμονών του στρες της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης και αφετέρου συμβάλλει στην φυσική παραγωγή ουσιών με χαλαρωτική και παυσίπονη δράση βοηθώντας έτσι στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των δυσκολιών.

Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που γελά συστηματικά διαχειριζεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα τα θέματα που προκύπτουν, προστατεύει και προάγει την ψυχοσωματική του υγεία. Ακόμα κι αν κάποιοι παρεξηγούν τη χιουμοριστική αντιμετώπιση των δυσκολιών ως ένδειξη ελαφρότητας, η αλήθεια είναι πως όποιος έχει μάθει να γελά και να διατηρεί το χιούμορ του ακόμα και στις άσχημες, έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο των καταστάσεων, τη συνολική ψυχική και σωματική του υγεία.

Η βιολογία του γέλιου

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να γελάμε ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, όπως όταν ήμασταν παιδιά. Το γέλιο είναι στη φύση μας. Αποτελεί ένα φυσικό υπερ-όπλο απέναντι στις δυσκολίες, τον πόνο, την ασθένεια, το στρες και ένα μοναδικό εργαλείο για την εφαρμογή της αισιοδοξίας στην πράξη. Η φυσική τάση του ανθρώπου είναι προς τη χαρά!  Όλοι μας είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να γελάμε και να διασκεδάζουμε και όχι για να θυμώνουμε και στενοχωριόμαστε! Ως παιδιά γελάμε περίπου 300 φορές τη μέρα, περνώντας τα χρόνια καταλήγουμε να γελάμε περίπου 17 φορές ίσως και λιγότερο. Η έλλειψη αυθορμητισμού, η σοβαροφάνεια, η αποξένωση, η απομόνωση, η αντικοινωνικότητα που προωθούν τα δυτικά μοντέλα ζωής «των μεγάλων φιλοδοξιών» σαμποτάρουν την κοινωνική και ερωτική μας ζωή και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ψυχοσωματικής μας υγείας, μέσα από την επικοινωνιακή υποβάθμιση του γέλιου.

Το γέλιο λειτουργώντας ταυτόχρονα θηρευτικά αλλά και προληπτικά αποτελεί συνάμα μια φυσική ασπίδα προστασίας για το σώμα και την ψυχή μας.

Πως λειτουργεί το γέλιο στο σώμα μας;

  1. Προστατεύει την άμυνα του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό με την αύξηση αντισωμάτων.
  2. Βοήθα στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  3. Γυμνάζει το σώμα, 10 λεπτά γέλιου αντιστοιχούν σε 50 θερμίδες.
  4. Αποτελεί φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα.
  5. Μειώνει την πίεση και το στρες
  6. Προωθεί τη χαλάρωση και την αποσυμπίεση
  7. Μειώνει τη βουλιμία
  8. Αυξάνει την ανοχή και την αντοχή στον πόνο
  9. Αυξάνει την παραγωγή ορμονών που προάγουν την συνολική υγεία
  10. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητα.

Το γέλιο θέλει παρέα

Πόσο εύκολο είναι να γελά κάποιος μόνος τους; Μάλλον όχι πολύ! Οι έρευνες    δείχνουν πως γελάμε 30 φορές περισσότερο όταν είμαστε με παρέα, παρά όταν είμαστε μόνοι. Η λειτουργία του γέλιου ενισχύεται καθοριστικά από παρουσία δίπλα μας ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μας την ίδια στιγμή κοινά συναισθήματα. Το γέλιο υπηρετεί την επικοινωνία και προωθεί την κοινωνικότητα μας, είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που πραγματώνεται κυρίως μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου δεν του ταιριάζει η μοναξιά και η αποξένωση! Το γέλιο θέλει παρέα  όπως και η παρέα θέλει γέλιο…

Το πρώτο βήμα για μια ευτυχισμένη ζωή είναι να βάλουμε το γέλιο στο ζωή μας! Και το πρώτο βήμα για να μπει το γέλιο στη ζωή μας είναι να γίνουμε και πάλι παιδιά! Για την ακρίβεια να μην κρύβουμε το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας!

Ας μη ξεχνάμε ποτέ πως μια φιλία, ένας έρωτας, μια συνεργασία και κάθε καλή αρχή ξεκινούν πάντα με ένα  αυθόρμητο και αληθινό χαμόγελο.

Ειρήνη Μεσσήνη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;