Καλιφόρνια 1970: Από το surf στο skateboard

Από Εβίτα Γοργορίνη 24 Φεβρουαρίου 2016

california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-6

Η Venice Beach της Καλιφόρνια είναι ένας από τους προορισμούς που όλοι οι σέρφερς θέλουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επισκεπτούν. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα η διάσημη παραλία της Καλιφόρνια είναι γνωστή για τους χιλιάδες σερφάδες που δαμάζουν τα κύματα της.

Η Καλιφόρνια όμως δεν είναι γνωστή μόνο για το surf αλλά και για κάτι άλλο. Εκεί γεννήθηκε το skateboard. Πώς έγινε αυτό;

Ουσιαστικά επειδή τα κύματα εξαφανίζονταν μετά τις 10 το πρωί, οι σέρφερς δεν είχαν τι να κάνουν την υπόλοιπη μέρα και αποφάσισαν να «σερφάρουν» σε στέρεο έδαφος. Μέσα σε λίγα χρόνια, το «skateboard», όπως ονομάστηκε, έγινε μόδα στους έφηβους της Καλιφόρνιας. Σέρφαραν στη θάλασσα το πρωί και στην άσφαλτο μέχρι το βράδυ. Διοργανώθηκαν διαγωνισμοί, τα μαγαζιά που πουλούσαν τον εξοπλισμό πολλαπλασιάστηκαν και κυκλοφόρησε μέχρι και περιοδικό, το περίφημο «The Quarterly Skateboarder»

Η «χρυσή εποχή» όμως του skateboard ήταν το 1970.  
Το 1976, κατά τη διάρκεια της χειρότερης ξηρασίας που είχε αντιμετωπίσει η Καλιφόρνια απαγορεύτηκε η σπατάλη νερού και οι πισίνες εκείνη τη χρονιά δε γέμισαν. Οι skaters είχαν τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσουν τις άδειες δεξαμενές ως πίστες.

Από τις άδειες πισίνες της Καλιφόρνιας ξεπρόβαλε μία ομάδα που άλλαξε τα δεδομένα του skateboard. Την αποκαλούσαν «Z-Boys» και αποτελούνταν από νεαρά αγόρια, και μερικά κορίτσια, που αγόραζαν τον εξοπλισμό τους από το κατάστημα «Zephyr». Όπως όλοι οι skateboarders της εποχής, είχαν ξεκινήσει ως φανατικοί του θαλάσσιου σερφ προτού καταλήξουν να σερφάρουν στην άσφαλτο. Στα θρυλικά «Ζ-Boys» οφείλονται ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές και διαχρονικές φιγούρες του skateboard.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι του David Scott. Οι έγχρωμες είναι του Hugh Holland στα πλαίσια του φωτογραφικού album που δημοσίευσε με όνομα: » Locals Only: California Skateboarding 1975-1978.»

1

10

@LeRoy Grannis

2 3 7 9

california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-12 california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-14 california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-18 california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-20 california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-23 california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-25 california-skateboarding-culture-skater-1970s-locals-only-hugh-holland-26

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ