Είναι προβλέψιμη η κατάθλιψη;
Οι ερευνητές του MIT έχουν την απάντηση.

κατάθλιψη

Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί αποτελεί αναμφίβολα τη μάστιγα του 21ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2020 θα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας στους δέκα θα απειληθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από κατάθλιψη και ειδικά οι γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, «προτιμά» όμως τους άνδρες και τις γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών. Είναι όμως εφικτό να προβλεφθεί, ώστε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης;

Ερευνητές του MIT πραγματοποίησαν έρευνα σε δύο ομάδες παιδιών, εκ των οποίων η μία διέτρεχε υψηλό κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού. Τα παιδιά και των δύο ομάδων υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, προκειμένου να εντοπιστούν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που θα αποτελούσαν δείκτη υψηλότερου κινδύνου για κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Γκαμπριέλι, οι διαφορές στους εγκεφάλους των παιδιών των δυο ομάδων είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές στους αριθμούς κυκλωμάτων που εμπλέκονται στα συναισθήματα, καθώς και σε περιοχές που εμπλέκονται στη σκέψη. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλες, που οι ερευνητές έφταναν σε σχεδόν οριστικά συμπεράσματα για το αν ένα παιδί κινδύνευε να εκδηλώσει κατάθλιψη ή όχι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;