Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω όταν ανάβει το λαμπάκι;

Από neolaia.gr Team 7 Φεβρουαρίου 2016

RFEFUELING-2

Έχει τύχει σε όλους ανεξαιρέτως και θα εξακολουθεί να συμβαίνει: εκεί που οδηγείς να ανάψει το λαμπάκι για το καύσιμο, οπότε αρχίζεις σχεδόν άμεσα να κάνεις διάφορες σκέψεις του στυλ θα μείνω στη μέση του πουθενά; Θα φτάσω μέχρι το επόμενο πρατήριο; Να βάλω σε αυτό εδώ που είναι ακριβό ή να συνεχίσω για να βρω κάποιο πιο φτηνό;

Και συνεχίζεις να οδηγείς ρίχνοντας συνεχώς κλεφτές ματιές στα χιλιόμετρα που σου δείχνει ο υπολογιστής ταξιδίου του αυτοκινήτου σου ότι μπορείς ακόμα να καλύψεις. Και όσο μειώνονται τόσο ανησυχείς, ενώ όταν σβήσουν ή αντικατασταθούν από παύλες το άγχος σου έχει κορυφωθεί.

Το μόνο πάντως που δεν χρειάζεται είναι πανικός, ενώ αυτό που αντίθετα χρειάζεται είναι η γνώση της κατάστασης. Όταν ανάψει λοιπόν στον πίνακα οργάνων του οποιουδήποτε αυτοκινήτου η (αντιπαθητική) πορτοκαλί ενδεικτική λυχνία που προτρέπει για ανεφοδιασμό η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται ήδη με τα λίτρα της ρεζέρβας. Το πόσα είναι αυτά και για πόσα χιλιόμετρα φτάνουν δεν είναι φυσικά σταθερό. Το πρώτο εξαρτάται από το μέγεθος του αυτοκινήτου και την επιλογή του κατασκεαυαστή -το πολλά λίτρα ως σύνολο σημαίνουν μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, περισσότερα κιλά κ.λπ. Συνήθως η ρεζέρβα είναι από 6 έως 10 λίτρα, με τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην Ελλάδα, μέχρι τη μεσαία κατηγορία δηλαδή, να είναι πιο κοντά στα 6 παρά στα 10 λίτρα.

Επίσης δεν είναι στάνταρ ούτε το πότε ανάβει η λυχνία. Σε κάθε περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας είναι η αυτονομία που προσδιορίζεται από τον υπολογιστή ταξιδίου, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατανάλωση καυσίμου. Στα πιο πολλά μοντέλα ανάβει όταν υπολείπονται ακόμα 70 έως 80 χιλιόμετρα, πιο σπάνια όταν μπορούν να καλυφθούν ακόμα 100. Η τιμή αυτή είναι βέβαια ενδεικτική και μόνο, μιας και όπως είπαμε εξαρτάται από την τρέχουσα κατανάλωση και η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τον οδηγό και το στυλ του μέχρι τη μορφολογία του εδάφους, και την λειτουργία του κλιματισμού ή του δυναμό.

Για να βρεις εύκολα και γρήγορα πρατήριο όταν έχεις εξαντλήσει όλα τα όρια μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύστημα πλοήγησης, είτε του αυτοκινήτου είτε του κινητού σου. 

Όταν μηδενίσει η ένδειξη της αυτονομίας ή αντικατασταθεί από τις παύλες που είπαμε δεν σημαίνει ότι θα μείνεις στα επόμενα 200 μέτρα. Συνήθως, αν θέλεις να το παίξεις λίγο ρώσικη ρουλέτα, μπορείς να καλύψεις θεωρητικά άλλα 10 με 20 χιλιόμετρα. Το θεωρητικά στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε σχέση με το αρχικό άναμμα της ενδεικτικής λυχνίας ισχύει ακόμα περισσότερο, καθώς η ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ είναι ακόμα μικρότερη και τα περιθώρια σφάλματος ακόμα μεγαλύτερα. Το τελευταίο θα πρέπει να το έχουμε γενικά υπόψη μας, καθώς η διαδικασία μέτρησης του περιεχομένου του ρεζερβουάρ δεν είναι σε καμία περίπτωση απόλυτα ακριβής.

Στο σημείο αυτό το μόνο που μπορείς να κάνεις για να μην ταλαιπωρηθείς είναι να κατευθυνθείς στο πλησιέστερο πρατήριο -αν δεν έχεις κάποιο υπόψη σας το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου ή του smartphone σου μπορεί και να σου υποδείξει και να σε καθοδηγήσει- οδηγώντας όσο πιο οικονομικά μπορείς.

Καλό είναι πάντως να μην αφήνεις το αυτοκίνητό σου να στεγνώνει από καύσιμο, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο, μικρό μεν αλλά υπαρκτό, να πάθει κάποια βλάβη, η οποία μπορεί να οφείλεται π.χ. ακόμα και σε τυχόν ακαθαρσίες που μπορεί να υπάρχουν στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ.

Πηγή: cnn.gr

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486