Θες να μάθεις να επιδεικνύεις περισσότερο θάρρος;
Έξι τρόποι για να αντιμετωπίζεις τη ζωή με περισσότερο θάρρος και αισιοδοξία!

θάρρος

Παρά το γεγονός ότι το θάρρος είχε μπει στο περιθώριο της θετικής ψυχολογίας τα προηγούμενα χρόνια, πλέον, πρόσφατες έρευνες επιζητούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι και πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και να παίρνουμε πιο δυναμικές αποφάσεις.

Νευροεπιστήμονες εντόπισαν πώς λειτουργεί το θάρρος στον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή (ο υπογονάτιος φλοιός της πρόσθιας έλικας του προσαγωγίου ή sgACC) είναι η κινητήρια δύναμη των γενναίων πράξεων. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην καταπολέμηση των αγχωδών διαταραχών.

Μπορούμε λοιπόν να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να φέρεται πιο θαρραλέα; Μελέτες δείχνουν ότι το θάρρος δε έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση των φόβων μας, αλλά και με τη διαχείριση του κινδύνου και της αβεβαιότητας.

Φαίνεται λοιπόν πως μπορούμε πράγματι να γίνουμε πιο γενναίοι με προσπάθεια και εξάσκηση.

Διαβάστε εν συνεχεία έξι τρόπους, με τους οποίους θα εμποδίσετε το φόβο να επηρεάζει τη ζωή σας και θα αποκτήσετε το θάρρος που σας λείπει.

1. Γίνε πιο ευάλωτος

Ο ερευνητής Brene Brown από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον δηλώνει πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας οδηγεί να ζούμε μέσα στο φόβο. Δε θέλουμε να εκτεθούμε αφήνοντας τους άλλους να δουν ποιοι πραγματικά είμαστε, κι έτσι αποφεύγουμε το ένα και μοναδικό πράγμα που μας κάνει πιο θαρραλέους: την αδυναμία. Το θάρρος και η αδυναμία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, υποστηρίζει ο Brown, και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή μας.

Για να νικήσουμε τους φόβους μας πρέπει να τολμούμε και να εκθέτουμε τον εαυτό μας στην αποτυχία και την κριτική.

2. Αποδέξου τους φόβους σου

Είναι δύσκολο να νικήσουμε τους φόβους μας, εάν δεν είμαστε ειλικρινείς για το ποιοι είναι αυτοί. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γενναίες πράξεις βασίζονται στην πλήρη κατανόηση των ορίων μας. Η άρνηση δε μας βοηθά να είμαστε πιο θαρραλέοι.

Όταν έχουμε αναγνωρίσει τους φόβους μας μπορούμε να τους διαχειριστούμε και να αναλάβουμε δράση, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

3. Αντιμετώπισε αυτό που σε φοβίζει

Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι για να ξεπεράσουμε το φόβο πρέπει να τον κοιτάξουμε κατάματα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η συνεχής επαφή με ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο οδηγεί σταδιακά στη μείωση της αντίδρασης του οργανισμού απέναντι σε αυτό. Εάν για παράδειγμα μας κόβονται τα πόδια κάθε φορά που πρέπει να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό, μπορούμε να εξασκηθούμε, ώστε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

4. Σκέψου θετικά

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αθλητές, η θετική σκέψη επηρεάζει σημαντικά την απόδοση και μειώνει το στρες.

Αντιμετωπίζοντας κάθε φόβο και άγχος στη ζωή μας κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη. Όλοι μας χρειαζόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία, ώστε να επιτύχουμε τους πολυπόθητους στόχους μας. Ακόμη κι αν κάτι μας στεναχώρησε, υπάρχει πάντα ένας λόγος να χαμογελάσουμε και να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και όσους αγαπάμε.

5. Καταπολέμησε το στρες

Ο φόβος και το στρες συχνά συμπορεύονται στη ζωή μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στρες πηγάζει από μια φοβία και συμβάλλει στην εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, καθώς τα συναισθήματα αυτά με τη σειρά τους πυροδοτούν νέους φόβους.

Η σωματική άσκηση και ο διαλογισμός έχουν τη δύναμη να καταπολεμήσουν το στρες και να μας απαλλάξουν από την κατάθλιψη. Έτσι, θα βρούμε τη δύναμη να φερθούμε θαρραλέα, όταν έλθουμε αντιμέτωποι με μια σημαντική πρόκληση.

6. Κάνε μια γενναία πράξη

Για να γίνουμε πιο γενναίοι, πρέπει συνεχώς να ενδυναμώνουμε τους μύες του θάρρους.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως αποκτούμε θάρρος κάνοντας θαρραλέες πράξεις. Σήμερα, οι ψυχολόγοι τονίζουν πως το θάρρος είναι μια «ηθική συνήθεια» που αποκτούμε όταν φερόμαστε γενναία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1