Θες να μάθεις αν είναι ψυχοπαθής;
Δες πως θα το καταλάβεις από το πρόσωπό του!

ψυχοπάθεια

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που εκπονήθηκε από Βέλγους και Γερμανούς ερευνητές και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Personality and Individual Differencesιa”, μια πιο προσεκτική ματιά στο αντρικό πρόσωπο μπορεί να αποκαλύψει τάσεις επιθετικότητας, επιβολής και ψυχοπάθειας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου 96 αντρών φοιτητών και 41 νεαρών κρατουμένων και παράλληλα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα πρότυπο ερωτηματολόγιο (PPI-R) που χρησιμοποιούν συχνά οι ψυχολόγοι για να αξιολογήσουν τις τάσεις ψυχοπάθειας.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων παρουσίαζαν μεγαλύτερη αναλογία πλάτους-ύψους στο πρόσωπό τους (fWHR) ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν εγωκεντρικό παρορμητισμό, τάσεις κυριαρχίας και τάσεις να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους.

Ο εγωκεντρικός παρορμητισμός αποτελεί ομάδα χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν το λεγόμενο μακιαβελικό εγωκεντρισμό, δηλαδή την τάση του ατόμου να υπολογίζει μόνο τις προσωπικές του ανάγκες, αγνοώντας πλήρως τα συμφέροντα των υπολοίπων. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι ότι συχνά αγνοούν κοινωνικές νόρμες και κανονισμούς.

Από την άλλη, οι τάσεις κυριαρχίας συνεπάγονται τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, την πολύ ήπια αντίδραση σε άσχημα γεγονότα (που στους περισσότερους από εμάς προκαλούν λύπη ή πανικό) αλλά και μια φαινομενική γοητεία και επιρροή.

Η αναλογία πλάτους-ύψους του προσώπου υπολογίζεται μετρώντας οριζοντίως την απόσταση μεταξύ των άκρων των ζυγωματικών (προς τα αφτιά) και καθέτως την απόσταση από το ανώτερο σημείο του άνω χείλους έως το ανώτερο τμήμα των βλεφάρων. Στη συνέχεια, το πλάτος διαιρείται με το ύψος.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν αντιπαραβολικά την αναλογία του προσώπου με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου PPI-R, εντόπισαν μια συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη αναλογία και τις αυξημένες τάσεις ψυχοπάθειας.

Το πλάτους του αντρικού προσώπου επηρεάζεται από την έκθεση στην τεστοστερόνη κατά την εφηβεία. Συγκεκριμένα, όσο πιο πλατύ το πρόσωπο τόσο μεγαλύτερη θεωρείται πως ήταν η έκθεση στην τεστοστερόνη.

«Χωρίς αμφιβολία, η τεστοστερόνη έχει μακρά επίδραση στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων που το άτομο παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία ως προς την ανάπτυξή του, όπως η περίοδος της εφηβείας», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη. Μερικές από τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται είναι η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, οι οποίες παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνική και συναισθηματική ανταπόκριση του ατόμου. Δομικές και λειτουργικές ανωμαλίες στις περιοχές αυτές έχουν συνδεθεί άμεσα με την ψυχοπάθεια.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μεγάλη αναλογία πλάτους-ύψους του προσώπου συνδέεται με την αυξημένη λεκτική ή σωματική επιθετικότητα και το θυμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;