Βασιλόπιτα: Ιδέες για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Βασιλόπιτα | Ιδέες για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Ένα κομμάτι της μαμάς, ένα κομμάτι του μπαμπά, ένα κομμάτι του Χριστού, ένα του φτωχού, ένα του Άγιου Βασίλη…

Δεν έχω πιο αγαπημένο έθιμο από αυτό της κοπής της βασιλόπιτας!!! Κι επειδή θα κόψουμε βασιλόπιτα και στο σπίτι και στη δουλειά και σε κανέναν φίλο, θα μας χρειαστούν πολλές πίτες!

Ευκαιρία, λοιπόν, φέτος να τις κάνουμε και διαφορετικές και εξίσου πεντανόστιμες, ώστε με τέτοιες βασιλόπιτες κανείς να μην τσακώνεται για το φλουρί, αλλά όλοι για το τελευταίο κομμάτι!

Θα ξεκινήσω με την αγαπημένη μου και θα συνεχίσω με τις υπόλοιπες:

1. Αρωματική βασιλόπιτα (πλούσιο, καρυδάτο κέικ, με τα αρώµατα της φηµισµένης πολίτικης βασιλόπιτας)

Υλικά:
190 γρ. βούτυρο αγελάδος, 82% λιπαρά
70 γρ. µαργαρίνη και λίγο επιπλέον, για το άλειµµα του ταψιού
800 γρ. ζάχαρη
8 αβγά
670 γρ. µαλακό αλεύρι και λίγο επιπλέον, για το πασπάλισµα του ταψιού
10 γρ. µπέικιν πάουντερ
5 γρ. σόδα
3 γρ. αλάτι
3 γρ. βανίλια, σε σκόνη
ξύσµα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
25 γρ. µαχλέπι, τριµµένο
5 γρ. µαστίχα, σε σκόνη
100 γρ. καρύδι, τριµµένο
400 ml γάλα
200 γρ. ζάχαρη άχνη,

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε το βούτυρο και τη µαργαρίνη µε τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το φτερό µέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουµε σταδιακά τα αβγά και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Ρίχνουµε όλα τα στερεά υλικά ένα ένα και στο τέλος το γάλα. Χτυπάµε ώσπου να σχηµατιστεί ένα οµοιογενές µείγµα. Αποσύρουµε, αδειάζουµε το µείγµα σε ένα βουτυρωµένο και αλευρωµένο ταψί και ψήνουµε για 45 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο, αφήνουµε να κρυώσει, ξεφορµάρουµε και διακοσµούµε µε ζάχαρη άχνη και χριστουγεννιάτικα στολίδια.

2. Παραδοσιακή βασιλόπιτα

Υλικά:
250 γραμμ. μαργαρίνη
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
1 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 βανίλια
2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά.

3. Βασιλόπιτα κεϊκ με καρύδια και γλάσο

Υλικά:
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
2 κουτ. του γλυκού κανέλα

Για το γλάσο:
200 γραμ. κρημ τσήζ light
2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1/3 του φλιτζανιού μέλι
Ηλιέλαιο και αλεύρι για το εσωτερικό της φόρμας

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν το μείγμα γίνει αφράτο, προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα και το ξύσμα με τη κανέλα. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα το γάλα ή τον χυμό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας το αλεύρι και τη καρυδόψιχα. Αλείφουμε με το πινέλο λίγο ηλιέλαιο στο εσωτερικό ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 20 εκ. και πασπαλίζουμε με αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά με 1 ώρα. Όταν ψηθεί, την αφήνετε να κρυώσει για να την καλύψετε με το γλάσο. Για το γλάσο χτυπάμε στο μίξερ το κρημ τσηζ με την άχνη ζάχαρη και το μέλι και το απλώνετε στην επιφάνεια.

4. Βασιλόπιτα κέικ με σταγόνες σοκολάτας και πραλίνα

Υλικά:
200 γρ βούτυρο μαργαρίνη
2 φλιτζάνια ζάχαρη
5 αβγά
1 βανίλια
1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι λικέρ πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια αλεύρι
50 γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
50 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας
50 γρ. σταγόνες γάλακτος σοκολάτας
3 κουταλιές της σούπας πραλίνα
1 κουταλιά άχνη ζάχαρη

Χτυπάμε το βούτυρο με ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα με λίγες σταγόνες λεμονιού. Ανακατεύουμε το μπέικιν στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μίξερ και μετά βάζουμε τη βανίλια, το ποτό, το γάλα και τέλος λίγο μαρέγκα, λίγο αλεύρι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αφού αναμειχθούν καλά τα υλικά μας τότε ανακατεύουμε απαλά τις σοκολάτες. Βουτυροαλευρωνουμε ένα ταψάκι 30 εκατοστά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, την αλείφουμε όσο είναι ζέστη με την πραλίνα και ρίχνουμε και την άχνη.

5. Βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
8-10 αυγά
χυμό 8 πορτοκαλιών
1 κουταλιά σόδα
50 γρ. κονιάκ

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, ρίχνουμε και το βούτυρο και το χτυπάμε αρκετά. Προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών με τη σόδα διαλυμένη, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ρίχνουμε το μισό αλεύρι, το μισό κονιάκ και τη μισή μαρέγκα ενώ δουλεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε και τα άλλα μισά υλικά, αδειάζουμε τη πίτα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τη ψήνουμε. Όταν είναι έτοιμη τη πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τη στολίζουμε με φέτες πορτοκάλια.

6. Βασιλόπιτα τσουρέκι

Υλικά:
650 γραµµ. αλεύρι για τσουρέκι
175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
150 γραµµ. ζάχαρη
100 γραµµ. βούτυρο γάλακτος
1 κύβο (42 γραµµ.) μαγιάς
1 βανίλια
1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα από 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραµµ. σταφίδα ξανθή
1 πρέζα αλάτι
100 γραµµ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο ψιλοκομμένο και στραγγισμένο ή κόντιτα

Για το προζύμι: Θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε μπολάκι. Παίρνουμε 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι και το ρίχνουμε στη μαγιά. Προσθέτουμε και 1 κ.σ. ζάχαρη και συμπληρώνουμε λίγο χλιαρό γάλα μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20΄, μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια, βάζουμε στο ζυμωτήριο (μίξερ µε γάντζο ζυμώματος) το αλεύρι κοσκινισμένο, κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντου και το αλάτι. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο (η εστία να είναι στο πιο χαμηλό σημείο – ένδειξη λυχνίας 1 µε ανώτατο το 9) να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να πάρει υγρή μορφή και να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε τα αυγά µε ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε µε σύρμα γρήγορα γρήγορα. Τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ µε τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το γλυκό του κουταλιού, αφού πρώτα το έχουµε στραγγίσει και ψιλοκόψει. Βουτάμε το χέρι στο αλεύρι και μαζεύουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και τον γάντζο σε μια µπάλα. Τη βάζουμε σε μπολ ξεσκέπαστη. Ανάβουμε το φούρνο στους 50οC στις αντιστάσεις. Βάζουμε κάτω κάτω στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό. Βάζουμε πετσέτα διπλωμένη στη σχάρα του φούρνου χαμηλά και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει ξεσκέπαστο για περίπου 40΄. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου!

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (28 εκ.) ή ταψάκι 30 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι, το τινάζουμε και πιάνουμε τη ζύμη. Βάζουμε στη ζύμη το φλουρί. Της δίνουμε σχήμα µπάλας. Ακουμπάμε τη ζύμη στη φόρμα. Την πατάμε λίγο µε το χέρι, να ισιώσει η επιφάνεια. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο µε το ταψί και το βραστό νερό και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να καλύψει τα τοιχώματα της φόρμας, περίπου 45΄ ξεσκέπαστη. Η ζύμη θα φουσκώσει και θα γυαλίσει. Χτυπάμε 1 αυγό µε λίγο νερό και αλείφουμε το φουσκωμένο τσουρέκι. Αφήνουμε να φουσκώσει επιπλέον 15΄. Το ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 170 οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε µε λίγο λιωμένο βούτυρο για να διατηρηθεί μαλακιά η κρούστα.

Όποια βασιλόπιτα κι αν επιλέξετε να φτιάξετε, μπορείτε να τη διακοσμήσετε όπως εσάς σας αρέσει. Πάρτε μερικές ιδέες για τη διακόσμηση της βασιλόπιτάς σας!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;