1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Ενημερώσου! Πρόλαβε! Δες εδώ το ειδικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και μάθε τα συγκλονιστικά στοιχεία για τη σοβαρότητα της ασθένειας, καθώς και το background του συμβόλου της, της κόκκινης κορδέλας! #redribbon #stopaids

Σήμερα, 1 Δεκεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1988 κατόπιν απόφασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS αποτελεί μία από τις πιο θανάσιμες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τη συγκεκριμένη ημέρα ως ευκαιρία για να ενημερώσει το κοινό σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και για να τιμήσει τα σπουδαία επιτεύγματα της ιατρικής που πλέον προσφέρουν πολλές εναλλακτικές πρόληψης της ασθένειας, καθώς και μέσα αντιμετώπισης και ανακούφισης των έντονων και σοβαρών συμπτωμάτων της. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ημέρα έχει ως στόχο της να στηρίξει ηθικά τους φορείς του ιού, και να τους παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με επιμονή και σθένος την ασθένειά τους.

Παγκόσμια σύμβολο της ημέρας είναι η κόκκινη κορδέλα που υποδηλώνει τη στήριξη στους φορείς του ιού HIV. Η κόκκινη κορδέλα αποτέλεσε έμπνευση και για άλλες οργανώσεις, κι έτσι σήμερα το συγκεκριμένο σύμβολο -αλλά σε ροζ χρώμα- χρησιμοποιείται για την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.

Το background της red ribbon:

Το 1991 – μια δεκαετία μετά την εμφάνιση του HIV – μια ομάδα 12 καλλιτεχνών συγκεντρώθηκε να συζητήσει το project της οπτικοποίησης του Aids. Επρόκειτο για μια οργάνωση καλλιτεχνών με βάση της τη Νέα Υόρκη, που αποτελούνταν από φωτογράφους, ζωγράφους, παραγωγούς ταινιών και designers κοστουμιών. Μετά από ένα σύντομο brainstorming κατέληξαν στην απλή ιδέα της κόκκινης κορδέλας (red ribbon), η οποία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα σε παγκόσμια βάση.

Όταν οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο project στόχος τους ήταν να παροτρύνουν τον κόσμο να μιλήσει για το HIV. Αυτό συνέβη την περίοδο που ο HIV αποτελούσε μια ασθένεια-στίγμα για τους φορείς της, οι οποίοι υπέφεραν στην ιδιωτικότητα του σπιτιού τους, όντας υπερβολικά φοβισμένοι να ενημερώσουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένειά ακόμη και τα πιο κοντινά τους πρόσωπα. Οι καλλιτέχνες επιθυμούσαν να δημιουργήσουν μια οπτική απεικόνιση της στήριξης και της συμπαράστασης απέναντι στους ανθρώπους που πάσχουν από  HIV.

Έμπνευσή τους αποτέλεσαν οι κίτρινες κορδέλες που δήλωναν τη στήριξη τον Αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Οι ροζ κορδέλες και οι κορδέλες στα χρώματα του ουράνιου τόξου απορρίφθηκαν από το φόβο μήπως η ασθένεια συνδεόταν αποκλειστικά με τη gay κοινότητα, καθώς θα ήταν λάθος, μιας και αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το κόκκινο χρώμα της κορδέλας επιλέχθηκε καθώς είναι έντονο, τραβά την προσοχή και συμβολίζει το πάθος, την καρδιά και την αγάπη. Το σχήμα επιλέχθηκε να είναι απλό ώστε να είναι εύκολο στην αναπαραγωγή για αντιγραφή του – μια και μπορεί ο καθένας να το φτιάξει με ένα μικρό κομμάτι κόκκινου υφάσματος σε μορφή κορδέλας και να το φορέσει γύρω από το δάχτυλό του, ή να το στερεώσει πάνω στα ρούχα του απλά με μία καρφίτσα.

Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2014:

  • 35.3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν έχοντας HIV παγκοσμίως
  • 47% των φορέων του HIV παγκοσμίως είναι γυναίκες
  • 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν από τον HIV μέσα στο 2012
  • 1.6 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στο AIDS παγκοσμίως
  • Σε μερικά μέρη του κόσμου (ειδικά στη Νότιο Αφρική) περίπου το 15-28% του πληθυσμού πάσχει από HIV
  • Πάνω από το 90% των ανθρώπων που πάσχουν από τον HIV νόσησαν μέσω σεξουαλικής επαφής
  • Ο HIV δεν μεταδίδεται με το σάλιο, από δάγκωμα ή από τη χρήση κοινών μαχαιροπίρουνων
  • Μονάχα το 1% των μωρών που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες ήταν και εκείνα οροθετικά
  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδοτο ή θεραπεία κατά του HIV

Δες επίσης: “Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Τα πιο διάσημα θύματα”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;