Οι αναμνήσεις μας κάνουν ευτυχισμένους!
Είναι η θύμηση κάποιων στιγμών εκείνη που σε κάνει να χαμογελάς χωρίς άλλο λόγο. Είναι εκείνο το τραγούδι που σε γεμίζει χαρά, εκείνο το άρωμα που σε χαλαρώνει,

tumblr_nt3d29qRQa1srul9io1_1280

Είναι η θύμηση κάποιων στιγμών εκείνη που σε κάνει να χαμογελάς χωρίς άλλο λόγο. Είναι εκείνο το τραγούδι που σε γεμίζει χαρά, εκείνο το άρωμα που σε χαλαρώνει, εκείνη η γεύση, εκείνη η φωτογραφία, εκείνο το σημείο … για την ακρίβεια είναι η ανάμνηση που πυροδοτεί μέσα σου την ευτυχία! Είναι η ανάμνηση της εμπειρίας που σε κάνει ευτυχισμένο μέσα από την επανάληψη της βίωσης της στιγμής κάθε φορά που συναντάς το ερέθισμα!

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι αυτοί που τα έχουν όλα, αλλά αυτοί που τα ζουν όλα! Μακριά από ακριβά ρούχα, πολυτελή αυτοκίνητα και καταστάσεις αλόγιστης σπατάλης, η ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στην αναβίωση συνειρμικά όσων ζήσαμε και όχι σε εκείνα που αποκτήσαμε για να μας προβάλλουν.

«Status και προκατάληψη»

Υπάρχει πάντα η προκατάληψη πως η επιτυχία οδηγεί στην ευτυχία! Κάνουμε τα πάντα για να δείχνουμε επιτυχημένοι και επιλέγουμε να επενδύσουμε σε ότι θα μας κάνει δημοφιλείς, σε ότι θα μας δώσει κύρος και θα ανεβάσει το prestige μας. Με μια καταναλωτική λογική ξοδεύουμε επενδύοντας σε πράγματα- αντικείμενα που βρίσκονται έξω από εμάς, με στόχο να μπούμε στον κύκλο των επιτυχημένων, όχι όμως και των ευτυχισμένων. Δυστυχώς το παιχνίδι του θησαυρού δεν έχει πρακτική εφαρμογή ευτυχίας στην πραγματική ζωή. Κι αυτό γιατί ο υλικός θησαυρός από μόνος του, δε μπορεί να εξασφαλίσει μια ζωή ευτυχισμένη.

Αναμφισβήτητα τα χρήματα αποτελούν κινητήριο δύναμη ένα μέσο για να ζεις με ασφάλεια και ένα τρόπο να μπορείς να αγοράσεις το «όνειρο» σου! Εδώ όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια… Στην πραγματικότητα το όνειρο δεν αγοράζεται, αλλά εξαργυρώνεται συμβολικά μέσα από τις καθημερινές στιγμές ευτυχίας…

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα αντικείμενα που αγοράζουμε και αγαπάμε μας συνδέουν με την ευτυχία, στην ουσία όμως δεν είναι τα αντικείμενα αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά οι χαρούμενες εμπειρίες που ζήσαμε! Προφανώς δεν είναι το αυτοκίνητο εκείνο που μας έκανε ευτυχισμένους στο ταξίδι που πήγαμε, αλλά η εμπειρία του ταξιδιού που ζήσαμε! Δεν είναι το πανάκριβο ντύσιμο που φορούσαμε εκείνο που έκανε το ραντεβού μας ανεπανάληπτο, αλλά η ίδια η εμπειρία της συνάντησης! Δε μπορεί ένα κινητό να σε κάνει ευτυχισμένο, αλλά εμπειρία της επικοινωνίας με αυτούς που αγαπάμε.

Μνήμη και ευτυχία

Η ευτυχία υπάρχει μέσα μας και βιώνεται εντός μας, μέσα από την πρωτότυπη εμπειρία, αλλά και μέσα από την επάλληλη λειτουργία των αναμνήσεων! Έτσι όταν ζούμε μια ευτυχισμένη στιγμή δεν είμαστε χαρούμενοι μόνο τη στιγμή που πραγματοποιείται, αλλά και κάθε φορά που τη θυμόμαστε. Αντίθετα με τις εμπειρίες, τα πράγματα – αντικείμενα ανήκουν σε μια εξωτερική πραγματικότητα που υπάρχει έξω από εμάς! Συμβάλουν θετικά στις συνθήκες της ζωή μας, αλλά δεν αποτελούν κομμάτι της. Έτσι ενώ θεωρούμε ότι τα πράγματα μας είναι κομμάτι του εαυτού μας, στην ουσία μας ανήκουν μόνο «κτητικά», αφού δεν αφομοιώνονται μέσα μας! Αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε, η θετική στάση ζωής και η ευτυχία συνολικά επιτυγχάνονται κυρίως μέσα από τις θετικές καθημερινές εμπειρίες!

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αναθεωρήσουμε και να επικεντρωθούμε σε εκείνα που μας κάνουν χαρούμενους και όχι σε εκείνα που μας κάνουν δημοφιλείς. Είναι πιο λειτουργικό να μην ξοδευόμαστε σε ότι έχει κίνητρο την προβολή μας, αλλά σε ότι μας φέρνει χαρά!
Ταξίδια, πάρτι, εκδρομές, γιορτές, συναντήσεις, δημιουργικές, εκπαιδευτικές αθλητικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εξερευνήσεις, εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις…
Ότι μπορεί να μας κάνει χαρούμενος μια στιγμή είναι αυτό που θα μας κάνει πάντα ευτυχισμένους! Ας μην παραβλέπουμε το ότι η ευτυχία πολλές φορές είναι και προϊόν της μνήμης μας!
Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;