14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη
Δες εδώ το background της ημέρας, καθώς και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη!

Ως Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται κατόπιν πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ο εορτασμός της τη συγκεκριμένη ημερομηνία γίνεται, καθώς συμπίπτει με την ημέρα γενεθλίων του Καναδού Νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε έτσι εκατομμύρια ζωές. Ο όρος “διαβήτης” αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα.

Σκοπός της ως Παγκόσμια Ημέρα είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε παγκόσμια κλίμακα για την συγκεκριμένη -ιδιαιτέρως σοβαρή- ασθένεια, τόσο σε προληπτικό επίπεδο, δηλαδή με την ακολούθηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με τον περιοδικό σχετικό ιατρικό έλεγχο, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης για τους ήδη πάσχοντες.

Μερικές info για τον διαβήτη:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
  • Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά.
  • Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.
  • Πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη παίζει η εκπαίδευση του διαβητικού ασθενούς όσον αφορά στη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί, στον έλεγχο του σακχάρου από τον ίδιο και στη χορήγηση ινσουλίνης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
FT
3 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
0'
91 - 95
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
4'
34 - 35
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;