22 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Τραυλισμό

Από neolaia.gr Team 21 Οκτωβρίου 2015

Σήμερα, 22 Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα για τον Τραυλισμό!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας του ακτιβιστή  κι Μάικλ Σούγκαρμαν. Σταδιακά υιοθετήθηκε από τις παγκόσμιες οργανώσεις για τον τραυλισμό όπως την ELSA, την ISA, και την IFA.

Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωση των γονέων και των προσώπων που τραυλίζουν σχετικά με το θέμα, αλλά και για τη θεραπείας του. Πρόκειται για μια διαταραχή για την οποία πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση οι εκπαιδευτικοί, οι θεραπευτές, οι παιδίατροι, καθώς και εκείνοι που ασκούν επαγγέλματα ψυχικής υγείας.

Τι είναι ο τραυλισμός;

Ο τραυλισμός αποτελεί δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Είναι μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή, ή τη μέση της λέξης. Συχνά συνοδεύονται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου, ή του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια βλεμματικής επαφής και απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής. Τα λεκτικά συμπτώματα συσχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο φόβος για λεκτική επικοινωνία, ή ένα αίσθημα επικοινωνιακής ανεπάρκειας και ανασφάλειας και με συμπεριφορές αποφυγής όπως είναι η αποφυγή λέξεων, προσώπων, ή επικοινωνιακών περιστάσεων. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ του δεύτερου και του πέμπτου έτους ηλικίας ενός παιδιού. Είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο κληρονομικό ιστορικό, και 4 φορές συχνότερος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

 

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486