Κατοικίδια: Πώς βοηθούν τη ψυχοσυναισθηματική μας υγείας!
Ακόμα κι αν κάποιοι τα φοβούνται, η πλειονότητα των ανθρώπων τα αγάπα και έχει τουλάχιστον μια ευχάριστη εμπειρία μαζί τους.

zwa xorevoun

Ακόμα κι αν κάποιοι τα φοβούνται, η πλειονότητα των ανθρώπων τα αγάπα και έχει τουλάχιστον μια ευχάριστη εμπειρία μαζί τους. Ακόμα κι αν κάποιοι τα εκμεταλλεύονται, τα βασανίζουν ή τα εγκαταλείπουν, όλοι ξέρουμε πως τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Μια γνωστή ρήση λέει «να φοβάσαι αυτόν που δεν αγαπά τα ζώα». Εγώ θα προσθέσω πως «αυτός που δεν αγαπάει τα ζώα, μάλλον δεν έχει μάθει να αγαπά γενικά. Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση και τη φύση του, η σχέση του με τα ζώα κρίνεται καθοριστική, αφού τον βοηθάει σημαντικά στο να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.

Στη σημερινή σχεσιακά σύνθετη κοινωνία, ο μέσος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους μέσα σε ένα πλαίσιο σχέσεων εξαιρετικά γρήγορων και επιφανειακών. Η διαδικασία των δεσμών γίνεται ολοένα και πιο σύντομη με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων.

Τα ζώα και ιδιαίτερα τα οικιακά ή τα κατοικίδια αποτελούν καταλύτη κοινωνικοποίησης καλλιεργώντας δημιουργικά τις δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας και εμπλουτίζουν ποιοτικά το επίπεδο της ψυχοσυναισθηματικής μας υγείας.

Χωρίς ανταλλάγματα και ιδιοτέλεια τα ζώα είναι πάντα συναισθηματικά διαθέσιμα και δοτικά απέναντι στους ανθρώπους. Επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να είναι ο εαυτός τους χωρίς το φόβο να κριθούν ή να απορριφτούν. Μακριά από τους κοινωνικούς ρόλους των ανθρώπινων σχέσεων, οι σχέσεις με τα ζώα δεν έχουν συμβατικούς κανόνες γεγονός που τα κάνει τους πιο ασφαλείς και μη επικριτικούς συντρόφους.

Μια σχέση με ένα ζώο αναβαθμίζει πάντα την συναισθηματική μας ζωή και ισορροπεί την ψυχική μας κατάσταση μέσα από ένα σύνολο θετικών επιρροών.

  • Προσθέτει μια αίσθηση προστασίας και συναισθηματικής ασφάλειας.
  • Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και τις κοινωνικές συναναστροφές.
  • Ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα και την ευεξία οι οποίες προάγουν και την ψυχική υγεία.
  • Μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς.
  • Λειτουργεί αντικαταθλιπτικά.
  • Μειώνει την εστίαση του μυαλού στις αρνητικές σκέψεις, ως εκ τούτου απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Λειτουργεί αγχολυτικά π.χ. αγχολυτική επίδραση χαϊδέματος σκύλου- γάτας, παρακολούθησης της κίνησης ψαριών σε γυάλα ή ενυδρείο.
  • «Υποκαθιστά» σχέσεις ή πρόσωπα που μας λείπουν .
  • Συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης μέσα από την ενίσχυση του «εγώ».
  • Συμβάλει στην ενίσχυση των αισθημάτων πίστης και εμπιστοσύνης.
  • Συμβάλει στην ανάπτυξη υπευθυνότητας, σεβασμού, ευαισθησίας, συντροφικότητας, και συμπόνιας.

Τα ζωάκια είναι πολύτιμοι σύντροφοι και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα, την ενεργητικότητα τους και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία της ηλικίας. Ακόμα είναι πολύτιμοι φίλοι για τα παιδιά και τους ενήλικες με ειδικές συναισθηματικές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση τα ζωάκια είναι οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων.
Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;