Υπ. Δικαιοσύνης: Νομοθετική Ρύθμιση για εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό!
Διαβάστε σχετικά!

παρασκ

ΤΕΙ Αθήνας: Σημαντικές εξελίξεις! Λήγει η κατάληψη από Δευτέρα 28/9!

 

Την παρέμβαση του στην υπόθεση της φοίτησης του Νίκου Ρωμανού, προαναγγέλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την κατάληψη που γίνεται από τις 13/9 στο ΤΕΙ Αθήνας, ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν δίνεται το πράσινο φως στον νεαρό κρατούμενο να μεταβεί εκεί για τις σπουδές του.

Διάβασε όλες οι ειδήσεις για Κατάληψη ΤΕΙ Αθήνας.

Συγκεκριμένα, με δήλωση του Νίκος Παρασκευόπουλος προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά το εμπόδιο της σύμφωνης γνώμης που έπρεπε να χορηγήσει μέχρι σήμερα ο ανακριτής, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε έναν υπόδικο φοιτητή να λάβει εκπαιδευτική άδεια ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού αναφέρεται λεπτομερώς στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και επί του προκατόχου του Χαράλαμπου Αθανασίου, αλλά και επί υπουργίας του ιδίου για το θέμα της φοίτησης των κρατουμένων, τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου και οι λεπτομέρειες της υλοποίησης του είναι θέμα της δικαιοσύνης «που λειτουργεί ανεξάρτητα».
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, αν χρειαστεί και άλλη νομοθετική μεταβολή μπορεί και γίνει.

Αναλυτικά η δήλωσή του Νίκου Παρασκευόπουλου:

«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και, έτσι, συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ.Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ / ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου.

Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα. Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες με επιστολή του ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός είχε επιτεθεί για το ζήτημα στην τότε υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, αλλά και στον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Μεταξύ άλλων, ο νεαρός υπόδικος υποστηρίζει πως «το να χρησιμοποιούν εμένα για να λειάνουν το έδαφος μιας ενδεχόμενης επέμβασης είναι ένας προφανής θρασύδειλος πολιτικαντισμός».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;