Ποιες είναι οι επιπτώσεις του εργασιακού στρες;
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι εξίσου επικίνδυνο με την ανθυγιεινή διατροφή.

εργασιακό στρες

Οι πολλές ώρες δουλειάς, οι αυξημένες υποχρεώσεις, και οι κάθε είδους πιέσεις στο εργασιακό περιβάλλον μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων, με τις επιπτώσεις για την υγεία να αναλογούν σε αυτές της ανθυγιεινής διατροφής, όπως υποδεικνύει μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Behavioural Science and Policy”.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από 228 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν στο εργασιακό στρες, ώστε να διαπιστώσουν πώς οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, το διευρυμένο ωράριο εργασίας, το αίσθημα ανασφάλειας στο χώρο εργασίας κ.α. επηρεάζουν την υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι οι επιπτώσεις για την υγεία όχι μόνο είναι υπαρκτές και σοβαρές, αλλά μάλιστα είναι ανάλογες με αυτές της ανθυγιεινής διατροφής και άλλων βλαβερών συνηθειών. Συγκεκριμένα, το αίσθημα ανασφάλειας αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες να πάσχει η σωματική υγεία του ατόμου, ενώ ο κίνδυνος να προκύψει διάγνωση για κάποια ασθένεια είναι αυξημένος κατά 35% για τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με έντονες πιέσεις και αυξημένες απαιτήσεις στο χώρο εργασίας τους. Επίσης, οι πολλές ώρες δουλειάς φάνηκε να συσχετίζονται με υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας για τους υπαλλήλους γραφείου σε ποσοστό σχεδόν 20%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η απουσία ελέγχου στη δουλειά, οι αυξημένες απαιτήσεις, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και το διευρυμένο ωράριο είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στο εργασιακό στρες και που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να περιοριστούν οι απειλές προς τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;