Βροχή Περσείδων τα ξημερώματα της Πέμπτης 13 Αυγούστου!

Από neolaia.gr Team 10 Αυγούστου 2015

Το εντυπωσιακό θέαμα της «Βροχής των Περσείδων», για μια ακόμη φορά θα είναι συνεπές στο Αυγουστιάτικο ραντεβού του, και συγκεκριμένα θα είναι ορατό κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 13 Αυγούστου!

Τι είναι η «Βροχή των Περσείδων»;

Πρόκειται για πεφταστέρια που γίνονται ορατά στον νυχτερινό ουρανό. Η βροχή των διαττόντων άστρων έχει ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Το φαινόμενο όμως πρόκειται να κορυφωθεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 13 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα θα εμφανίζονται συγκεκριμένα από 75 έως 150 μετέωρα κάθε ώρα. Ο προαναφερθείς αριθμός δεν πλησιάζει τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ιστορικά. Ωστόσο ο ρυθμός της πτώσης των μετεώρων θα είναι αρκετά έντονος ώστε να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα για όσους θέλουν να δουν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο!

Το «background» της «Βροχής των Περσείδων»:

Το 36 μ.Χ. πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγραφή των Περσείδων από χρονικογράφους στην Κίνα. Έχει ονομασθεί έτσι από τον αστερισμό του Περσέα, μιας και τα μετέωρα που οφείλονται στα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ, μοιάζει να προέρχονται από την κατεύθυνση του συγκεκριμένου αστερισμού. Κατά το πέρασμά τους από τη Γη, οι κομήτες αφήνουν πίσω τους μικρά σωματίδια σκόνης, τα οποία είναι συγκεντρωμένα σε ομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο, η Γη συγκρούεται μαζί τους και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Σπανίως, και με την προϋπόθεση ότι κάποιος κομήτης έχει περάσει πρόσφατα, τότε ο ρυθμός της εμφάνισης των μετεώρων μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 την ώρα.

Η «Βροχή των Περσείδων» και η «Βροχή των Λεοντιδών» -η τελευταία συμβαίνει τον Νοέμβριο- είναι οι δύο πιο σημαντικές εμφανίσεις διαττόντων άστρων. Συνολικά οι εμφανίσεις διαττόντων που καταγράφονται σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 60.