Μπορούν τα μάτια να αλλάξουν χρώμα καθώς μεγαλώνουμε;

Από Νικόλαος Μπάρδης 5 Αυγούστου 2015

μάτια

Λαμπερά, θλιμμένα, εκφραστικά, μικρά και μεγάλα, λυπημένα ή χαρούμενα. Τα μάτια των ανθρώπων δεν έχουν φωνή και όμως «μιλάνε». Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι το χρώμα, που παραμένει αναλλοίωτο όσα χρόνια και αν περάσουν.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το χρώμα των ματιών δεν αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί που αναφέρουν πως τα μάτια τους είχαν άλλη απόχρωση σε μικρή ηλικία και άλλη σε μεγαλύτερη.

Αυτό, όσο και αν ακούγεται παράξενο, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αναφέρθηκε πως σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων το χρώμα των ματιών ενδέχεται να γίνει πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό με τα χρόνια. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα μελανίνης που περιέχει το μάτι, η οποία συνήθως παραμένει στα ίδια επίπεδα στα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, όμως ενδέχεται και να αλλάξει χάρη σε κάποιους εξωτερικούς παράγοντες.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να είναι και το γλαύκωμα, που έχει την ιδιότητα να αλλάζει λιγάκι το χρώμα στα μάτια. Άλλος παράγοντας είναι η ασθένεια ετεροχρωμία, που προσβάλλει το 1% του πληθυσμού της Γης και ενδέχεται μετά από σοβαρό τραυματισμό στα μάτια να προκαλέσει τον αποχρωματισμό τους, όπως συμβαίνει και με τον τραγουδιστή David Bowie, που έχει ένα καστανό και ένα γαλάζιο μάτι!

Ωστόσο, πολλές φορές τα μάτια μας φαίνονται διαφορετικά ανάλογα και με τη διάθεσή μας ή ακόμη και το χρώμα των ρούχων που φοράμε, καθώς το χρώμα αντανακλάται και φωτίζει διαφορετικά τα μάτια μας.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486