Παρασκευή 31 Ιουλίου: «Μπλε πανσέληνος» απόψε το βράδυ!
Δες εδώ όλες τις info για το φαινόμενο που θα συμβεί απόψε το βράδυ! Μην το χάσεις!

Σήμερα, το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιουλίου, αναμένεται να γίνει ορατό το φαινόμενο της “Μπλε Σελήνης”!

Σύμφωνα με τη NASA, πρακτικά αυτό το φαινόμενο σημαίνει ότι το φεγγάρι μπορεί να φανεί να έχει μπλε χρώμα, στην περίπτωση που τα νέφη από την έκρηξη ενός ηφαιστείου δημιουργήσουν τις κατάλληλες σκιές στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχει άλλωστε και μια σχετική παροιμία, η “μία φορά κάθε Μπλε Πανσέληνο”, και η οποία χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να επισημάνουμε τη σπανιότητα μιας κατάστασης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική υπηρεσία, η “Μπλε Σελήνη” για φέτος σημαίνει “το τέλος του Ιουλίου”.

Βάσει της σύγχρονης λαογραφίας, όταν εμφανίζονται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, που ισχύει στην περίπτωσή μιας για τον παρόντα μήνα Ιούλιο, τότε η δεύτερη πανσέληνος είναι η «μπλε».

Μερικές πληροφορίες για τον όρο «Μπλε Σελήνη»:

Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Ούτε η δεύτερη πανσέληνος εντός του μήνα αλλάζει χρώμα στην πραγματικότητα. Μονάχα σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της έκρηξης ενός ηφαιστείου.

Η NASA αναφέρει ως μια τέτοια περίπτωση το 1883, όταν οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Το μέγεθος όμως αυτών των εκρήξεων θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως αντίστοιχο μιας έκρηξης ατομικής βόμβας των 10 μεγατόνων. Σε εκείνες τις περιπτώσεις τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κι έτσι το φεγγάρι γινόταν μπλε.

Άλλα τέτοια παρόμοια γεγονότα έχουν προκληθεί επίσης και από πυρκαγιές όπου οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού.

Τέλος η NASA παροτρύνει απόψε όλο τον κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης για να διαπιστώσει αυτοπροσώπως ποιο θα είναι το χρώμα της!

Δες εδώ το σχετικό video:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;