ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα αυξάνεται και σε ποια μένει σταθερός

Από neolaia.gr Team 20 Ιουλίου 2015

Δες στη συνέχεια σε ποια προϊόντα, από σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου, αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23%, σε ποια μένει σταθερός στο 13% και σε ποια μειώνεται στο 6%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον πλήρη κατάλογο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ισχύουν πλέον τα εξής:

 

ΦΠΑ της τάξης του 13% συνεχίζουν να έχουν τα εξής προϊόντα:

  • Τα βρώσιμα κρέατα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια.
  • Τα ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια).
  • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για αναπήρους.

ΦΠΑ της τάξης του 23% (αυξάνεται δηλαδή από 13% που ήταν μέχρι πρόσφατα) θα έχουν τα εξής προϊόντα:

  • Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.

ΦΠΑ της τάξης του 6% (μειωμένο) θα έχουν τα εξής:

  • Τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα εισιτήρια θεάτρων.

Οι υπηρεσίες που μετατάσσονται στο ΦΠΑ της τάξης του 23% θα είναι οι εξής: 

  • Τα εισιτήρια εκδηλώσεων, τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, εστίαση, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  • Οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.
  • Επέρχονται ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί.
  • Όσον αφορά τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε ότι μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για να ισχύσει από το Φθινόπωρο.
ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486