20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Από neolaia.gr Team 19 Ιουνίου 2015

Σήμερα, 20 Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000, και γιορτάσθηκε για πρώτη φορά, ένα χρόνο μετά, το 2001, και με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Η συγκεκριμένη Συνθήκη προέβλεπε τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που είχε ως αποστολή της να συμβάλει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, κι έχει τιμηθεί, μάλιστα, για το έργο της 2 φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ποια άτομα θεωρούνται πρόσφυγες;

Είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, λόγω του βάσιμου φόβου τους ότι θα εκδιωχθούν είτε για θρησκευτικούς, είτε για πολιτικούς, ή για φυλετικούς/εθνικότητας λόγους, ή εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κάποια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Στις μέρες μας, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια πρόσφυγες.