14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Από neolaia.gr Team 13 Ιουνίου 2015

Σήμερα, 14 Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και στη συνέχεια τα ρέζους. Ο Λαντστάινερ τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για το σημαντικότατο αυτό έργο του.

Δες: Η google τιμά τον Καρλ Λαντστάινερ

Τη σημερινή ημέρα τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης, η γεναιοδωρία του, η ανθρωπιά και το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπό του, καθώς χαρίζει, σε κάποιον που έχει ανάγκη, λίγο από το αίμα του και μερικά λεπτά από το χρόνο του, για να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία.

Σκοπός της ημέρας είναι επίσης να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να ενθαρρύνει τον κόσμο να γίνει τακτικός εθελοντής αιμοδότης. Επιπλέον, επιδιώκεται η άρση του φόβου γύρω από την όλη διαδικασία της αιμοδοσίας, ώστε ο κόσμος να κατανοήσει ότι είναι απλή, σύντομη και ανώδυνη, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι σε θέση να σώσει ανθρώπινες ζωές.