Φοιτητικές Εκλογές 2015: Τα διακυβεύματα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Ολόκληρη η ανακοίνωση, μία μέρα πριν τις φετινές εκλογές!

neolaia-syriza

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει με τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡ. ΕΝ.) και με το σύνθημα «Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!» σε ανακοίνωση της θέτει τα διακυβεύματα των φοιτητικών εκλογών 2015 της 13ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει.

Για τα μνημονιακά κόμματα, οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει. Για τα μνημονιακά κόμματα και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ μέσα στις σχολές, που ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη μάχη υπερασπιζόμενοι το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων που φτιάξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική επιβίωση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι θέμα ζωής και θανάτου. Γι’ αυτό το λόγο, από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης, η ήττα των δυνάμεων αυτών ορίζεται ως ο βασικός μας στόχος.

Άλλωστε, ήταν οι αγώνες της νεολαίας που έβαλαν την υπογραφή τους στην πτώση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα, λοιπόν, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτή την ανατροπή, κάνοντας τις καθεστωτικές παρατάξεις παρελθόν, όπως και τα κόμματά τους. Το φοιτητικό κίνημα, ωστόσο, δεν αρκεί να δίνει απλά μια μάχη αμυντική. Πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα Πανεπιστήμια και να προωθήσουμε τομές από τα κάτω, που θα κινούνται στην κατεύθυνση οικοδόμησης μιας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η επαναφορά της συνδιοίκησης είναι ένα θετικό κι απαραίτητο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και δίνει νέο νόημα στη μάχη των φοιτητικών εκλογών.

Το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων θα πρέπει να διαδεχτεί ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, με ενεργό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό, ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος, που θα προωθεί τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Αυτό το Πανεπιστήμιο θα το φτιάξουμε όλες και όλες μαζί, χωρίς διαμεσολαβήσεις, στη βάση των συλλογικών μας διαδικασιών.

Στο μέσο μιας σκληρής σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ, οι φοιτητικές εκλογές γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες. Η νεολαία πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ανυπακοής, ένα μήνυμα πως δεν ενσωματώνουμε τους εκβιασμούς, πως εμείς οι νέες και οι νέοι που έχουμε βιώσει τη λιτότητα με τον πιο σκληρό τρόπο, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την ανατροπή της.

Για εμάς, η ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η επιμονή στη δημοκρατία κι επιδίωξη ενός φοιτητικού κινήματος που δε θα λειτουργεί απλά ως πολιτική πρωτοπορία, εκφωνόντας μόνο συνθήματα, αλλά και ως κοινωνική πρωτοπορία που θα πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων υποδειγμάτων για την εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία και την παραγωγή, παραμένουν κεντρικά διακυβεύματα.

Γι’ αυτό το λόγο, στηρίζουμε τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!

To Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα νέα για τις φοιτητικές εκλογές 2015, κάνε LIKE στην ειδική σελίδα στο Facebook:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;