Εργατική Πρωτομαγιά

Από Ράνια Στρατάκη 30 Απριλίου 2015

Σήμερα, 1η Μαΐου είναι η Εργατική Πρωτομαγιά!

Σήμερα είναι η μέρα της εργατικής τάξης. Η Πρωτομαγιά είναι εργατική απεργία, όχι αργία. Τη συγκεριμένη ημέρα γιορτάζεται προς τιμήν της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο τον Μάη του 1886, οι οποίοι διεκδίκησαν καλύτερες, πιο ανθρώπινες, συνθήκες εργασίας, και πολλοί μάλιστα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι.

Η καθιέρωσή της ως ημέρας έγινε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εξέγερσή τους τελικά κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες μετά, και κατόπιν της επέμβασης της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Τα γεγονότα του Σικάγο:

Το 1872 ξεκίνησε ο αγώνας των διεκδικήσεων των εργατικών δικαιωμάτων στον Καναδά, και ο οποίος ήταν επιτυχής.

Το 1884, στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας αποφασίστηκε η διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων στο Σικάγο την 1 Μαΐου 1886. Το Σικάγο επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής των διαδηλώσεων λόγω του ότι ήταν εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.

 Το βασικό αίτημα των εργαζομένων ήταν η μείωση των ωρών εργασίας στις 8 ημερησίως.

Σύνθημά τους ήταν «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο.»

Την 1η Μαΐου 1886, η συμμετοχή στις απεργίες που έγιναν σε όλη τη χώρα ήταν 400.000 άνθρωποι. Στο Σικάγο συμμετείχαν πάνω από 80.000. Ο χώρος της συγκέντρωσης ήταν η πλατεία Haymarket και οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με ειρηνικές διαθέσεις να κατευθύνονται προς τον χώρο της συγκέντρωσης.

Στην περιοχή είχαν παραταχθεί 1350 άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις, οπλισμένα κι έτοιμα να παρέμβουν.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ομιλιών, διατάχθηκε η διάλυση της συγκέντρωσης. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς, και τότε εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν και να ξυλοκοπούν αδιακρίτως όσους παρευρίσκονταν στη συγκέντρωση.

 Ο αριθμός των θυμάτων εκείνης της ημέρας παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα, μιας και κάποιοι που τραυματίστηκαν σοβαρά την ημέρα της διαδήλωσης, κατέληξαν εντός των επόμενων ημερών.

Ο επίσημος απολογισμός αποκαλύπτει ότι τα θύματα ήταν οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις νεκροί διαδηλωτές.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις από τους οποίους καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή, και ένας που αυτοκτόνησε στην φυλακή.

Η διεθνής προβολή της δίκης δημιούργησε τις βάσεις θέσπισης της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

 

Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα:

Το 1892, o Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Καλλέργη διοργανωσε την πρώτη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα.

Το 1893, 2000 διαδηλωτές διεκδίκησαν την οκτάωρη απασχόληση, την Κυριακάτικη αργία, και κρατική ασφάλιση για εκείνους που είχαν πέσει θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Το 1894, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα, και κατέληξε στο να συλληφθούν 10 διαδηλωτές, ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους συνελήφθει και ο σοσιαλιστής Σταύρος Καλλέργης.

Το 1936 διεκδίκησαν τα εργασιακά τους δικαιώματα οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Έκαναν κατάληψη σε ένα εργοστάσιο ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους, και βρήκαν συμπαράσταση κι από άλλους συναδέλφους τους από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους κινητοποιήθηκε η αστυνομία και ο στρατός.

Σε μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σε εκείνο το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με τη χρήση βίας και πυροβολισμών διαλύθηκαν και οι υπόλοιπες συγκεντρώσεις. Ο απολογισμός τους ήταν 12 νεκροί και 300 τραυματίες.

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω:

Στην εποχή μας, πλέον, συνδέουμε περισσότερο την Πρωτομαγιά με τον εορτασμό της άνοιξης, παρά με το βαρυσήμαντο ιστορικό της background. Κι αυτό ίσως γίνεται κάπως εσκεμμένα, μιας και είναι πολύ πιο βολικό το να γιορτάσει κανείς, παρά το να μπει στη διαδικασία να αναλογιστεί ότι σήμερα, 129 χρόνια μετά την αιματοχυσία στην εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, τα εργασιακά δεδομένα έχουν ανατραπεί εις βάρος των εργαζομένων, και ότι τα πάλαι πότε κεκτημένα, έχουν τεθεί ξανά υπό αμφισβήτηση. Ανεξαρτήτως της πολιτικής σου ταυτότητας, η διεκδίκηση τους θα πρέπει να τεθεί ως πρώτη σου προτεραιότητα, αν αναλογιστείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου το περνάς στον εργασιακό σου χώρο, επομένως βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας σου, βελτιώνεις ταυτόχρονα και την συνολική ποιότητα ζωής σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ