11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Πάρκινσον

Από neolaia.gr Team 11 Απριλίου 2015

Σήμερα, 11 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Πάρκινσον!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1997 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Ν. Πάρκινσον (E.P.D.A.) και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο λόγος εορτασμού της τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 11 Απριλίου, δεν είναι τυχαίος, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον, το 1817, ήταν εκείνος που περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay On The Shaking Palsy». Η αρχική ονομασία της συγκεκριμένης ασθένειας, πριν το 1817, ήταν «Τρομώδης Παράλυση».

Την ίδια χρονιά δημοσιεύτηκε και η «Χάρτα της E.P.D.A.» το περιεχόμενο της οποίας είναι αφενός ενημερωτικό για τα δικαιώματα των πασχόντων, κι αφετέρου κοινωνικό με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τη «Χάρτα της E.P.D.A.» οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:

  • Να συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη Ν. Πάρκινσον
  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας
  • Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα
  • Να λαμβάνουν τη σωστή διάγνωση
  • Να συμμετέχουν στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση της ασθένειάς τους


Τι είναι όμως η Νόσος του Πάρκινσον;  

Πρόκειται για μια προοδευτική, χρόνια και περίπλοκη νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ντοπαμίνης. Δηλαδή είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των νευρικών κυττάρων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.Λόγω αυτής της έλλειψης της ντοπαμίνης, τα μηνύματα του εγκεφάλου δεν μεταδίδονται ομαλά στους μυς, με αποτέλεσμα προβλήματα ελέγχου της κίνησης.

Τα κύρια συμπτώματα της Νόσου είναι: τρόμος (τρεμούλα), δυσκαμψία, βραδυκινησία, ακαμψία, ελλιπής ισορροπία και αστάθεια και κακός συντονισμός των μελών του σώματος. Επιπλέον, η Νόσος του Πάρκινσον επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει θεραπεία, και επηρεάζει σημαντικά όλες τις πτυχές της ζωής του ασθενούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ