Πρωταπριλιά

Από neolaia.gr Team 1 Απριλίου 2015

Πρωταπριλιά

Σήμερα είναι Πρωταπριλιά!

Μια μέρα που είναι παγκοσμίως συνυφασμένη με το να λένε όλοι «αθώα» ψέματα, και να κάνουν φάρσες για να κοροϊδεύσουν τους άλλους, και -φυσικά- για πλάκα!

Το «background» του εθίμου:

Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό έθιμο, για του οποίου τις καταβολές υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Ωστόσο εκείνη τη χρονική περίοδο τα ψάρια δεν πιάνονταν εύκολα, για αυτό κι εκείνοι συνήθιζαν να λένε ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν πιάσει, κι έτσι, εν καιρώ, η συνήθεια αυτή μετατράπηκε σε έθιμο.

Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, που είναι και η επικρατέστερη, το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τη Γαλλία τον 16ο αιώνα. Για την ακρίβεια, μέχρι το 1564, η 1η Απριλίου ήταν η Πρωτοχρονιά των Γάλλων, πράγμα που άλλαξε επί της βασιλείας του Καρόλου του 9ου, και μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί πολίτες όμως αντέδρασαν σε αυτή την αλλαγή, και συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η του Απρίλη, κι εκείνοι που αποδέχτηκαν την αλλαγή, θέλοντας να τους κοροϊδεύσουν, τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα. Κατ’αυτό τον τρόπο, το «πείραγμα» αυτό μετατράπηκε σε έθιμο.

Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε επίσης το συγκεκριμένο έθιμο, και συνδέθηκε, μάλιστα, με την καλοτυχία του «επιτυχημένου» ψεύτη, δηλαδή εκείνου που καταφέρνει να ξεγελάσει το θύμα του. Τα παλιότερα χρόνια, σε κάποιες περιοχές της χώρας, η επιτυχία του ψεύτη συνδεόταν με το αν θα έχει ικανοποιητική παραγωγή στις καλλιέργειες του.

Bonus: Δες στο παραπάνω video 5 προτάσεις για ξεκαρδιστικές και εύκολες φάρσες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ