25 Μαρτίου: Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Από neolaia.gr Team 25 Μαρτίου 2015

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Σήμερα 25 Μαρτίου είναι Εθνική μας επέτειος, καθώς γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σήμερα είναι η ημέρα εορτασμού του ένοπλου ξεσηκωμού των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για τη διεκδίκηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης τους. Ως ημέρα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, την πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, καθώς είναι η αφετηρία της Εθνικής παλιγγενεσίας.

Στην πραγματικότητα, την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν τελέστηκε κάποιο σπουδαίο πολεμικό γεγονός που να δικαιολογεί την επιλογή της ως ορόσημο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο λόγος που αποφασίστηκε, από τον βασιλιά Όθωνα, και καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838, να γίνεται ο εορτασμός του εθνικού ξεσηκωμού στις 25 Μαρτίου, ήταν προκειμένου να συνδεθεί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αλλά και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης της Φιλικής Εταιρείας επιθυμούσε να γίνει η σύνδεση της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης με μια μεγάλη εορτή του χριστιανισμού, ώστε να τονωθεί το ηθικό των υπόδουλων Ελλήνων.

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, σε μία περιοχή που είχε συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς, και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του οκταετούς, συνολικά, αγώνα των Ελλήνων (1821-1829) διεξήχθησαν μεταξύ των ελληνικών και των οθωμανικών στρατευμάτων περισσότερες από 1.000 μάχες.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486