21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Από neolaia.gr Team 21 Μαρτίου 2015

Σήμερα 21 Μαρτίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down!

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τη συγκεκριμένη γενετική ασθένεια.

Το σύνδρομο Down, ή αλλιώς Τρισωμία 21(ο συγκεκριμένος όρος οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι), ή Τρισωμία G, ή Μογγολισμός περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης, κι αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Στην Ελλάδα, βάσει ερευνών, έχει αποδειχτεί ότι η αναλογία στις γεννήσεις των παιδιών με σύνδρομο Down είναι 1 στις 770. Σύμφωνα με διάφορα στατιστικά, ως γενετική κατάσταση, προέρχεται κατά 90%-95% από το ωάριο και κατά 5%-10% από το σπερματοζωάριο, και επηρεάζει περίπου 1 στις 600-700 γεννήσεις.

Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητες γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down είναι η μεγάλη ηλικία της μητέρας, η γέννηση προηγούμενου πάσχοντος παιδιού από τους ίδιους γονείς, αλλά και η περίπτωση ο ένας γονέας να είναι φορέας του Μεταθετικού συνδρόμου Down.

Ο Άγγλος γιατρός John Langdon Down παρατήρησε πρώτος το σύνδρομο το 1866. Παρατήρησε, συγκεκριμένα, ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με των Μογγόλων, εξ’ου και η αντίστοιχη ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας -πλέον- δεν χρησιμοποιείται.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down πάσχουν από νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, και είναι, συχνά, επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, μέριμνα κι εκπαίδευση από την οικογένειά τους και τους εκπαιδευτικούς μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας και να αποκτήσουν μια φυσιολογική ζωή, σε αρμονία με τις ειδικές τους ικανότητες.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ