8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Οι πραγματικοί λόγοι που οι γυναίκες γιορτάζουν σήμερα!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα, 8 Μαρτίου είναι Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και Διεθνής Ημέρα των Γυναικείων Δικαιωμάτων!

Σήμερα συνηθίζεται οι άντρες να προσφέρουν λουλούδια, ή κάποιο συμβολικό δωράκι στις γυναίκες της ζωής τους, και οι γυναίκες να βγαίνουν με τις φίλες τους να διασκεδάσουν. Και όλα αυτά είναι μια χαρά, και παραπάνω από ok. Aν, δηλαδή,σήμερα θες να πας να δεις ανδρικό στριπτίζ, ή να πιεις 5 ποτά με τις φίλες σου, αντί για 3 ok κάντο.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Απλώς καλό είναι να ξέρεις ότι η συγκεκριμένη μέρα δεν θεσπίστηκε γι’ αυτό!

Για να έχει σήμερα η κάθε γυναίκα δικαίωμα στη μόρφωση, στις σπουδές, στην ψήφο, στον συνδικαλισμό, και ισάξια δικαιώματα και ευκαιρίες στην εργασία, υπάρχουν γυναίκες που αγωνίστηκαν, κι άλλες που θυσίασαν τη ζωή τους για αυτό!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Το background της ημέρας:

– Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας  που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Για την ακρίβεια, διεκδίκησαν λιγότερες ώρες εργασίας και καλύτερο εργασιακό ωράριο, δίνοντας το “φωτεινό” παράδειγμα της αγωνιστικής διεκδίκησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης για το γυναικείο φύλο.

– Έχει τις ρίζες της, όμως, γενικώς στις διαμαρτυρίες γυναικών για ισότητα, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και δικαίωμα ψήφου που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

– Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

– Η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Clara Zetkin πρότεινε τον παγκόσμιο εορτασμό της ημέρας το 1910 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς, και ο πρώτος επίσημος εορτασμός της έγινε το 1911.

– Στα χρόνια που ακολούθησαν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο.

– Στις μέρες μας, πλέον, εορτάζεται ως έκφραση εκτίμησης των ανδρών προς τις γυναίκες. Φυσικά σε κάποιες χώρες του κόσμου, αποτελεί ημέρα με ισχυρή πολιτική και κοινωνική σημασία, σχετικά με την υποστήριξη της ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών, καθώς και της ισότητας των 2 φύλων.

Στην Ελλάδα, στις 28 Μαΐου 1952, ο νόμος 2159, κατοχύρωσε το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Πρακτικά το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί και αποδοθεί εδώ και 63 χρόνια.

– Εδώ και 32 χρόνια, τροποποιήθηκε το Οικογενειακό Δίκαιο στη χώρα μας ώστε να απαλειφθούν οι διατάξεις εκείνες που υποτιμούσαν το γυναικείο φύλο.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η σημερινή ημέρα σε προσωπικό επίπεδο:

Ως γυναίκα στη ζωή σου, όσο μεγαλώνεις θα αποκτάς όλο και περισσότερους ρόλους, και μαζί με αυτούς και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις κι ευθύνες.Θα είσαι κόρη, αδερφή, φίλη, ερωμένη, εργαζόμενη, σύζυγος, μάνα… Και θα προσπαθείς να είσαι καλή και αντάξια όλων αυτών των ρόλων! Προσπάθησε απλώς να μη “χάσεις” τον εαυτό ανάμεσα σε αυτό τον κυκεώνα ρόλων. Προσπάθησε να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου, για να κάνεις πράγματα αποκλειστικά για σένα.

Ποτέ να μην ξεχάσεις ότι αυτά τα δικαιώματα που απολαμβάνεις σήμερα, υπήρξαν καιροί, που δεν ήταν αυτονόητα για το γυναικείο φύλο. Και για να λέμε τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν, σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άλυτα θέματα σχετικά με την ισότιμη αντιμετώπιση της γυναίκας. Πολλές γυναίκες δεν απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα, όχι μόνο τα προαναφερθέντα δικαιώματα, αλλά και άλλα, πολύ στοιχειώδη όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης τους. Σε χώρες που ακολουθούν άλλα θρησκευτικά δόγματα, οι γυναίκες δεν έχουν λόγο, ούτε καν στην επιλογή συζύγου, μιας και τις παντρεύουν από την εφηβική ηλικία, άλλες υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, άλλες θανατώνονται επειδή έπεσαν θύματα βιασμού, άλλες κακοποιούνται επειδή κυκλοφορούν ασυνόδευτες δημόσια, άλλες γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Και ασφαλώς όλα αυτά εξυπηρετούν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι πρέπει ως γυναίκα να μην ξεχνάς, και να εκτιμάς τα κεκτημένα σου! Να έχεις πολιτική συνείδηση και να ασκείς τα πολικά σου δικαιώματα (aka. να ψηφίζεις), να διεκδικείς τα εργασιακά σου δικαιώματα, και να μην μένεις απαθής σχετικά με την κοινωνική κατάσταση γύρω σου!

Το να είσαι φεμινίστρια, στις μέρες μας έχει αρνητική χροιά, στην πραγματικότητα όμως, το να είσαι φεμινίστρια δεν σημαίνει ούτε ότι μισείς τους άντρες (και ούτε πρέπει ασφαλώς να τους μισείς).
Το να είσαι φεμινίστρια δεν σημαίνει ότι θεωρείς το γυναικείο φύλο ανώτερο από το αντρικό.
Δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, κανένα ανώτερο του άλλου! Ο σκοπός δεν είναι να διεκδικείς περισσότερα δικαιώματα από τους άντρες σε όλους τους τομείς. Ο σκοπός είναι να διεκδικείς ίσα!  Και όταν τα αποκτάς να φέρεσαι αντάξια τους! Να διεκδικείς πράγματα με το επιχείρημα ότι ως γυναίκα, είσαι άνθρωπος, και δεν θες ξεχωριστή μεταχείριση, θες ίση!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;