«Μαρτάκι» βραχιόλι! Τι είναι; Γιατί το φοράμε;

Από Ράνια Στρατάκη 28 Φεβρουαρίου 2015

Το γνωστό σε όλους μας «Μαρτάκι» ή «Μάρτης».

Πρόκειται για το απλό, λιτό κι απέριττο βραχιόλι, που αποτελείται από μια λευκή και μια κόκκινη κλωστή που είτε έχουν στριφτεί μεταξύ τους, είτε έχουν γίνει πλεξίδα, και το φοράμε στον καρπό του χεριού μας από την 1η Μαρτίου.

Βάσει της λαϊκής παράδοσης, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά προκειμένου να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Το βραχιόλι αυτό, βάσει του εθίμου, φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι.
Παλιά συνήθιζαν να το φορούν και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, μάλιστα, κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.

Αλλού το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πτηνά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Σε άλλα μέρη της χώρας μας το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Ανάστασης για να καεί μαζί του.

Οι καταβολές του θεωρείται ότι προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Διάβασε τη συνέχεια στο foititakos.gr

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ