23 Φεβρουαρίου: Καθαρά Δευτέρα

Από neolaia.gr Team 23 Φεβρουαρίου 2015

Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου είναι Καθαρά Δευτέρα!

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί δύο πράγματα: το τέλος των Αποκρέων και την έναρξη της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη εκκλησία.

Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί εκείνη την ημέρα είθισται να κάνουν πνευματική και σωματική «κάθαρση». Αποτελεί ημέρα νηστείας και αργία για τον Χριστιανικό κόσμο.
Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινά η νηστεία των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Η διάρκειά της (δηλ. οι 40 ημέρες) δεν είναι τυχαία, μιας και ισοδυναμεί με την αντίστοιχη διάρκεια που πέρασε ο Χριστός στην έρημο νηστεύοντας. Ημερολογιακά η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται ακριβώς 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρα είναι επίσης γνωστός και ως Κούλουμα. Η ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα=κολώνα ή κούμουλους=σωρός, κορυφή) ή αλβανική προέλευση (κόλουμ=καθαρός).

Το έθιμο της σημερινής ημέρας επιτάσσει να τρώμε άζυμο ψωμί, τη γνωστή σε όλους μας λαγάνα, ταραμά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, όπως φασολάδα, θαλασσινά, τουρσί, λαχανικά, χαλβά.

Άλλο ένα έθιμο της ημέρας είναι το πέταγμα χαρταετού, το οποίο πιθανότατα συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έγνοιας του χειμώνα, λόγω της επικείμενης αναμονής της άνοιξης!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486