14 Φεβρουαρίου: Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου είναι Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Ημέρα των Ερωτευμένων!

Αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα γνωρίζεις, είτε είσαι ερωτευμένος είτε όχι.
Πιθανόν όμως να μη γνωρίζεις ιδιαιτέρως πολλά πράγματα για τον ίδιο τον Άγιο Βαλεντίνο.

Ορίστε, λοιπόν, μερικές πληροφορίες για τη ζωή του:

Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ο προστάτης των ζευγαριών.

14 Φεβρουαρίου ήταν η ημερομηνία ου πέθανε ο άγιος, στη Via Flaminia βόρεια της Ρώμης.

Οι πληροφορίες για το βίο του Αγίου είναι ελλιπείς και συγκεχυμένες. Για αυτό το λόγο η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τον αναγνωρίζει ως άγιο, ενώ η Καθολική υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική.

Βάσει ενός θρύλου, ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος, που έζησε τον 3ο αιώνα, και πάντρευε κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών, και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που τότε θεωρούνταν έγκλημα. Γι’αυτό και τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Αρχικά του δόθηκε χάρη από τον αυτοκράτορα, αλλά όταν ο Βαλεντίνος προσπάθησε να μυήσει τον ίδιο στον Χριστιανισμό, εκείνος τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό, οπότε στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Βάσει ενός άλλου θρύλου, ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μέχρι που ο δικαστής Αστέριος, του έθεσε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του ζήτησε να της δώσει πίσω την όρασή της, με την υπόσχεση ότι αν το επιτύχει θα του προσφέρει ότι ζητήσει. Όταν ο Βαλεντίνος τα κατάφερε, του ζήτησε ως αντάλλαγμα να σπάσει μέσα όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που είχε και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής έπραξε όπως είχε υποσχεθεί, και στη συνέχεια, μάλιστα, βάπτισε και όλη του την οικογένεια, Η μεταστροφή της θρησκείας του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, και γι’ αυτό διέταξε να συλλάβουν τον Άγιο Βαλεντίνο, με την κατάληξή του να είναι η ίδια όπως στον προηγούμενο θρύλο.

Το νόημα που έχει στις μέρες μας η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου το απέκτησε τον 14ο αιώνα, όταν συνδέθηκε με την έννοια της αγάπης και του έρωτα. Η πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου απαντάτε το 1382 στο ποίημα “Parlement of Foules” του Τζέφρι Τσόσερ.

Για την Αγγλικανική Κοινωνία, και την Λουθηρανική Εκκλησία η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κανονική γιορτή. Το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary στο Cosmedin στη Ρώμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;