Εκλογές 2015: 21 + μία… οικολόγοι στον ΣΥΡΙΖΑ!

96200-ioanna-kontoule

Η ξεχωριστή συνεργασία με την Ιωάννα Κοντούλη, ύστερα από σχετική απόφαση του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα και συμφωνία όλων των τάσεων στο πρόσωπό της, και τα νεότερα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Κοντούλη στη Β’ Αθηνών

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο χώρος της οικολογίας βίωσε σημαντικές αναδιαρθρώσεις στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα κορυφαία στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που αποτελούσε τον βασικό εκφραστή των πράσινων ιδεών να έχουν πλέον ακολουθήσει το καθένα το δικό του δρόμο, αλλά και να αναδεικνύονται νεότερα. Τη συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε η επικεφαλής των Ο.Π. στις διπλές εκλογές της άνοιξης του 2012, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία θέτει πλέον υποψηφιότητα στη Β’ Αθήνας, ως ανεξάρτητα συνεργαζόμενη προσωπικότητα από το χώρο της πολιτικής οικολογίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την επιλογή της ακολούθησαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Με άρθρο της, πριν επισημοποιηθεί η συνεργασία της – ως μία εκ των ολίγων μη κομματικών υποψηφιοτήτων – με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ιωάννα Κοντούλη κατέστησε σαφές ότι στις παρούσες συνθήκες αποτελεί ιστορική επιταγή η «Συστράτευση Αριστεράς και Οικολογίας», ιδίως μετά τα διαλυτικά φαινόμενα των τελευταίων ετών που παρατηρήθηκαν στο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Η ίδια λαμβάνει την απόφασή της για σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αρχική αποστασιοποίηση και την εντέλει προ μηνών αποχώρησή της από τους Οικολόγους Πράσινους, λόγω της αδικαιολόγητης αμφισβήτησης που γνώρισε από συγκεκριμένα στελέχη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το «ναυάγιο» του διαλόγου για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Φώτη Κουβέλη και το κόμμα του, το άνοιγμα του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα και η αποδοχή της πρότασης της Κουμουνδούρου από την ίδια για κάθοδό της στη «βαβέλ» της Β΄Αθηνών σηματοδοτεί ένα σημαντικό άνοιγμα προς τον οικολογικό χώρο αριστερής και σοσιαλιστικής προέλευσης. Σημειωτέων ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υπήρξε ομοφωνία των μελών όλων των τάσεων του κόμματος, με την υποψηφιότητάς της Ιωάννας Κοντούλη να χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα διεύρυνσης με θετικό πρόσημο.

Πράσινη νέα γενιά

Σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους Πράσινους, μετά των αλληλοσπαραγμό των τελευταίων ετών, ιδίως μεταξύ παλαιότερων στελεχών τους, εκπροσωπούνται στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, με 21 υποψηφιότητες, 20 σε 17 περιοχές της χώρας και μία σε μη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας. Εκτός από τα εμπειρότερα στελέχη ή εκείνους που έχουν ολοκληρώσει πλέον τον κύκλο τους στον οικολογικό πολιτικό χώρο, οι Ο.Π. προτάσσουν και νεότερα στελέχη ως υποψήφιες και υποψηφίους, μεταξύ των οποίων κι ορισμένα πρόσωπα τα οποία αποτελούν ελπίδες ανανέωσης του πολιτικού τους χώρου.

Ξεχωρίζουν, ο 35άρης Γεωγράφος-Περιβαλλοντολόγος Ορέστης Κολοκούρης που κατέρχεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Πειραιά, κι οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του συμμετέχει σε οικολογικές, αυτόνομες και ριζοσπαστικές ομάδες πάνω από μία 15ετία, η επίσης 35άρα σχεδιάστρια αρχιτεκτονικού σχεδίου που δραστηριοποιείται σε κινήματα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, Διονυσία Γιαννοπούλου, υποψήφια στο νομό Ηλείας, καθώς κι ο 40άρης γεωπόνος από την Καρδίτσα, Αριστοτέλης Τσόγκας, στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος αποτελεί μια ακόμα ενδιαφέρουσα πράσινη υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην γενέτειρά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;