TEDxNTUA 2015: O Θάνος Βλαστός ομιλητής στο φετινό συνέδριο

vlastos

Ο Θάνος Βλαστός είναι καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων και  Διδάκτωρ στην «Αρχιτεκτονική της Κινητικότητας» του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Έχει σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π., στην Ecole Speciale des Travaux Publics και στην Ecole Nationale des Ponts et Chausses του Παρισιού σε επίπεδο μεταπτυχιακού. Διδάσκει επίσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής. Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων όπως ο ΟΟΣΑ, Eurocities, CEMR, Car Free Cities κ.λπ εστιάζοντας κυρίως στην ανθρώπινη διάσταση της πολεοδομίας και των μεταφορών.

Το 2000 ίδρυσε στο ΕΜΠ τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας με στόχο την προώθηση προγραμμάτων και πολιτικών στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας (ποδήλατο, περπάτημα, δημόσια συγκοινωνία). Σήμερα, μετά από 14 χρόνια, η Μονάδα έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία σε έρευνα και εφαρμογές προώθησης εναλλακτικών ως προς το αυτοκίνητο τρόπων μετακίνησης (με έμφαση στο ποδήλατο) και έχει αναδειχθεί στη σημαντικότερη ερευνητική Μονάδα της Ελλάδας στον τομέα αυτό. Τα ερευνητικά προγράμματα και οι δεκάδες μελέτες, που τα μέλη της έχουν εκπονήσει, έδωσαν πολεοδομικές και συγκοινωνιακές λύσεις για την ένταξη του ποδηλάτου σε πολλές ελληνικές πόλεις. Ο Θ. Βλαστός και οι συνεργάτες του έχουν γράψει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων και πήραν πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με ομιλίες, διαλέξεις και συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης του, με σκοπό την εύρεση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στα αστικά κέντρα, ο Κ. Βλαστός μαζί με τους συνεργάτες τους δραστηριοποιούνται σε ένα διαφορετικό και πολύ φιλόδοξο σχέδιο, «την Αθηναϊκή Ποδηλατική Οδό», τον νέο ποδηλατικό άξονα 60χλμ από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι το Λαύριο. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός βασικού άξονα ποδηλάτου και περπατήματος στην Αττική που θα αναβαθμίσει παράλληλα την περιοχή των Μεσογείων (με τουριστικές και πολιτιστικές προεκτάσεις) και θα δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να διασχίζει την Αττική, περνώντας από σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα, καταλήγοντας τελικά στο Σούνιο και το ναό του Ποσειδώνα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Βλαστό ‘Το κέφι, τα χρώματα, τη χαρά για τη ζωή, τα κρατάμε κρυμμένα μέσα μας, όπως και τις πραγματικές μας ανάγκες για την πόλη. Κι όμως η πόλη είναι για τον καθένα το δικό του κοινωνικό κορμί. Ζητάει χαμόγελα, παρέες, ποδήλατα, παιχνίδια’. Είναι τιμή μας λοιπόν να τον υποδεχτούμε και να ακούσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δώσουμε εκ νέου πνοή στην πόλη μας, αφού είναι κτήμα όλων μας.

Ελάτε και εσείς να ακούσετε από κοντά την ομιλία του στις 17 Ιανουαρίου στο χώρο του HUB Events( Αλκμήνης 5, K. Πετράλωνα).

Περισσότερα για το TEDxNTUA εδώ:

http://tedxntua.com/

http://on.fb.me/1ASuFSu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;