Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους ψυχοπαθείς και τους κοινωνιοπαθείς;

Από Νικόλαος Μπάρδης 29 Νοεμβρίου 2014

tumblr_loj2un3gXO1qc5lm7o1_r1_500_large

Η διάκριση αυτών των δύο όρων είναι σημαντική. Η ψυχοπάθεια και η κοινωνιοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όμως υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές που καθορίζουν την κάθε διαταραχή.

Η κοινωνιοπάθεια είναι μια βαθιά παρεξηγημένη διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Η ψυχοπάθεια, από την άλλη, οφείλεται κυρίως σε γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες. Οι ψυχοπαθείς δηλαδή δε διαθέτουν τις απαραίτητες νευρολογικές βάσεις, ώστε να αναπτύξουν το αίσθημα της ηθικής. Οι κοινωνιοπαθείς ωστόσο, μπορούν να αναπτύξουν επαφές με τον κοινωνικό τους περίγυρο, όμως χρειάζονται καθοδήγηση και ενίσχυση των ηθικών τους αξιών.

Ο διαχωρισμός των δύο διαταραχών είναι καθοριστικός στη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπισή τους.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών και των κοινωνιοπαθών είναι η ακαταμάχητη γοητεία και η ισχυρή πειθώ. Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ορισμένοι ψυχοπαθείς είναι επικίνδυνοι. Μπορεί να παρουσιάζουν βίαιες τάσεις και έντονη επιθετικότητα. Οι κοινωνιοπαθείς, από την άλλη, έχουν συχνά τάσης απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο.

Οι ψυχοπαθείς ακόμη δε δείχνουν καμία μεταμέλεια για τις πράξεις τους, λόγω βλάβης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το φόβο και την κρίση. Και οι κοινωνιοπαθείς μπορεί να παρουσιάζουν αντίστοιχες βλάβες στον εγκέφαλο, όμως η ανατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.

Ένα κυρίαρχο γνώρισμα των κοινωνιοπαθών είναι ότι φαινομενικά είναι αξιόπιστοι και ειλικρινείς, ενώ στην πραγματικότητα η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί δόλιους σκοπούς. Τέλος, οι κοινωνιοπαθείς είναι παθολογικοί ψεύτες.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ