UNICEF: Το πλύσιμο των χεριών σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά του Έμπολα

what-is-unicef

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την έβδομη Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών (15 Οκτωβρίου), η UNICEF ανακοινώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον Έμπολα καθιστά περισσότερο επιτακτική την πρακτική του πλυσίματος των χεριών για την πρόληψη των ασθενειών.

«Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά “εμβόλια” κατά των ιογενών ασθενειών, από την εποχική γρίπη, μέχρι το κοινό κρυολόγημα,» δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων για το Νερό και την Υγιεινή της UNICEF.

«Οι ομάδες μας στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Γουινέα, τονίζουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Δεν είναι ένας μαγικός τρόπος, αλλά είναι ένα επιπλέον μέσο άμυνας που είναι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο.»

Η UNICEF έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον Έμπολα στις πληγείσες χώρες όπου εργάζεται για την αντιμετώπιση εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με την ασθένεια, που βάζουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Η UNICEF έχει επίσης διανείμει προστατευτικό υλικό, όπως φόρμες, γάντια, και χλωρίνη – καθώς και 1,5 εκατομμύριο πλάκες σαπουνιού στη Σιέρα Λεόνε και μόνο – και εκατομμύρια περισσότερα στη Λιβερία και τη Γουινέα.
«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση – και θα απαιτηθεί μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για να ανακοπεί η εξάπλωση αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Wijesekera. «Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μεταφέρουμε το μήνυμα για το ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν τώρα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, καθώς επιπρόσθετη βοήθεια συνεχίζει να φτάνει από έξω. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από αυτά τα μέτρα.»

Εκτός από τον Έμπολα, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρουν πως το 2013 πάνω από 340.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών – σχεδόν 1.000 την ημέρα – έχασαν τη ζωή τους από διαρροϊκές ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού, αποχέτευσης και στοιχειώδους υγιεινής. Καθώς ο Έμπολα επιβαρύνει τις υπηρεσίες υγείας στις πληγείσες χώρες, η πρακτική του πλυσίματος των χεριών είναι ακόμη πιο επιτακτική για την αποφυγή αυτών των κοινών ασθενειών.

Η ετήσια επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών είναι μια ευκαιρία για να προβληθεί ο ρόλος του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι για την πρόληψη κοινών αλλά δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών όπως η διάρροια και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις για την προώθηση της πρακτικής.

Στη Σρι Λάνκα, πάνω από 38.400 φοιτητές σε 96 σχολεία θα λάβουν μέρος σε σχετικές δημόσιες εκδηλώσεις. Στο Λίβανο, ένα μήνυμα SMS, “Σώστε την υγεία σας. Πλύνετε τα χέρια!” σας θα σταλεί σε εκατοντάδες χρήστες κινητών τηλεφώνων. Στο Μάλι, θα πραγματοποιηθεί πανεθνική ενημερωτική εκστρατεία με εκδηλώσεις για το πλύσιμο των χεριών και τη διανομή σαπουνιών σε δεκάδες σχολεία. Σημαντικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί μεταξύ άλλων στην Γκάμπια, τη Νιγηρία και την Καμπότζη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;