Καμίνης: Η Αθήνα θα έχει αποτεφρωτήριο το 2016

kaminis_xrisiaygi

Ο δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί στο Mega εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει περάσει από σαράντα κύματα, αλλά δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οκτώ χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της καύσης των νεκρών – και μάλιστα με διακομματική συναίνεση -, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο ο χώρος φιλοξενίας του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης, αφού οι αντιδράσεις της Εκκλησίας αποτελούν βασικό εμπόδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες, κατά τη συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προέβαλε νέες αντιδράσεις, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής (Νόμος 4277/2014) και αφορούσε τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ετσι, αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο προς την κυβέρνηση, όπου θα καθιστά σαφές ότι δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο στα ενοριακά κοιμητήρια.

Παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής αυξάνεται συνεχώς και στην Ελλάδα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά αποτέφρωσης αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βρετανία περίπου το 80% των νεκρών αποτεφρώνεται.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων» είχαν τονίσει σε κοινή τους δήλωση προ της ψήφισης του Νόμου 4277 οι δήμαρχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης, έχοντας επισημάνει ότι «αόρατες δυνάμεις» εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας στη διεθνή πραγματικότητα και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη.

Μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών έχουν πέσει στο κενό, αφού έχουν ανακύψει διάφορα εμπόδια. Ετσι, στο κενό έπεσε η προσπάθεια για δημιουργία τέτοιου κέντρου στο Κοιμητήριο Ζωγράφου το 2010, ενώ έχει κολλήσει και η διαμόρφωση κέντρου δίπλα από το κοιμητήριο στο Σχιστό. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου για δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης ανατράπηκε, ενώ ανοιχτός παραμένει ο φάκελος που αφορά το Κοιμητήριο Αναστάσεως στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Η Ιερά Σύνοδος θέτει ζήτημα για το ποιος θα πρέπει να πάρει την απόφαση για την αποτέφρωση, και ζητά να μην αποφασίζουν οι συγγενείς, αλλά να έχει εκφράσει τη σχετική επιθυμία και ο εκλιπών ενόσω βρισκόταν στη ζωή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;