Μπορούν οι κακές αναμνήσεις να μετατραπούν σε καλές; Και όμως!

Από Νικόλαος Μπάρδης 28 Αυγούστου 2014

Επιστήμονες από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Ινστιτούτο RIKEN στην Ιαπωνία κατάφεραν επιτυχώς να επέμβουν στην μνήμη και να «αντικαταστήσουν» τις κακές αναμνήσεις με καλές στον εγκέφαλο ποντικιών! Το κατάφεραν χάρη στην Οπτογενετική, χρησιμοποιώντας δηλαδή ειδικά laser, ώστε να ελέγξουν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη και τις αναμνήσεις.

Αρχικά, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά μια ομάδα ποντικιών καθιστώντας τους εγκεφαλικούς νευρώνες που ελέγχουν τη μνήμη τους ευαίσθητους σε συγκεκριμένους τύπους φωτός. Με τη βοήθεια ειδικών λέιζερ, μπορούσαν να επεμβαίνουν στη λειτουργία αυτών των νευρώνων.

Εν συνεχεία, χώρισαν τα ποντίκια σε δύο υποομάδες. Η μία ομάδα υπέστη ήπια ηλεκτροσόκ, ενώ ή άλλη βρισκόταν σε ένα μικρό χώρο μαζί με ένα θηλυκό ποντίκι. Έτσι, δημιουργήθηκαν αρνητικές και θετικές αναμνήσεις αντίστοιχα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να ενεργοποιήσουν τους ευαίσθητους νευρώνες και να εκθέσουν τα ποντίκια στην αντίθετη εμπειρία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι συσχετισμοί στο κέντρο της μνήμης. Η μία ομάδα ποντικιών συσχέτισε το ηλεκτροσόκ με την απόλαυση και η άλλη συσχέτισε την παρέα με το θηλυκό με τον πόνο!

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature» και αναφέρει πως η ανθρώπινη μνήμη είναι φυσικά πολύ πιο περίπλοκη και σύνθετη, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν πως αντίστοιχες πρακτικές θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μελλοντικά για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες.

Δείτε το video!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ