Μπορεί οι έφηβοι με φυσιολογικό βάρος να πάσχουν από ανορεξία;

Από Νικόλαος Μπάρδης 28 Αυγούστου 2014

tumblr_kzai6ikZDG1qzsogqo1_500

Σύμφωνα με νέα σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics», ακόμη και οι νέοι που φαίνονται να δείχνουν υγιείς, με το βάρος τους βρίσκεται στα όρια του φυσιολογικού για την ηλικία τους και το ύψος τους, μπορεί να πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή!

Διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία αποκαλύπτονται συνήθως μετά από σημαντική απώλεια βάρους, σε σημείο που το άτομο γίνεται αφύσικα αδύνατο. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το χαμηλό βάρος δεν αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για τη διάγνωση τέτοιων διαταραχών.

Η μελέτη αναφέρει μάλιστα πως καταγράφεται σημαντική άνοδος των δεικτών που αφορούν σε τέτοιες διαταραχές, συγκεκριμένα σε περιπτώσεις εφήβων που έχουν φυσιολογικό βάρος, αλλά εκδηλώνουν όλα τα άλλα συμπτώματα της ανορεξίας.

«Τα σκελετωμένα σώματα είναι η συνήθης εικόνα που παρουσιάζουν τα Μέσα για τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Μελίσα Γουάιτλο από το Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης. «Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει ότι η σημαντική απώλεια βάρους και όχι το ίδιο το βάρος είναι αυτό που οδηγεί σε τέτοιες σοβαρές διατροφικές διαταραχές.»

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 99 περιστατικά εφήβων, ηλικίας 12 έως 19 ετών, και τους αξιολόγησαν σχετικά με «μη ταξινομημένες διατροφικές διαταραχές» (eating disorders not otherwise specified – EDNOS-Wt), στις οποίες περιλαμβάνεται η ανορεξία που δεν εκδηλώνεται με το χαμηλό βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ