Ο Χ. Μπάρδας μας μιλά για το ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) Βόλου, το παιδικό βιβλίο και το Future Library!

Είναι με αφορμή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία του Future Library (summer.futurelibrary.gr), ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Χαράλαμπο Μπάρδα, Βιβλιοθηκονόμο, MSC του Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης Βόλου. Μας μίλησε για το παιδικό βιβλίο, τη σημασία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας και το ρόλο του πολιτισμού στην Ελλάδα του 2014..

Το Future Library που έχει στόχο να μεταμορφώσει τις βιβλιοθήκες, σε ζωντανούς και δημιουργικούς οργανισμούς, ώστε να είναι σε ανοιχτό διάλογο με τις κοινότητες και την τοπική κοινωνία, δεν επαναπαύεται! Φέτος το καλοκαίρι, μας καλεί να συναντηθούμε στους αντίθετους κόσμους που ζουν μέσα στις βιβλιοθήκες, να γελάσουμε, να παίξουμε, να σχεδιάσουμε, να φανταστούμε, να ανακαλύψουμε, να ταξιδέψουμε, να κοιμηθούμε, να τραγουδήσουμε, να χωριστούμε και να ξαναβρεθούμε στη μεγάλη γιορτή των βιβλιοθηκών της χώρας μας!

Όλες οι δράσεις αντλούν τη θεματική τους από τους αντίθετους κόσμους που μας περιβάλλουν και επιστρατεύουν μια σειρά από διαφορετικά βιβλία, τα οποία προσφέρονται από το Future Library σε κάθε βιβλιοθήκη και έχουν στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας.
Αφηγήσεις, παντομίμα, πειράματα, κυνήγι χαμένου θησαυρού, εικαστικά εργαστήρια, ταξινομήσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, ανάποδες εξιστορήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, εργαστήρια κατασκευών και φωτογραφίας, χαρτογραφήσεις και μουσικά εργαστήρια είναι μερικές από τις δράσεις της μεγάλης καλοκαιρινής εκστρατείας.

Για 3 μήνες, τις ημέρες της καλοκαιρινής εκστρατείας, παιδιά και γονείς θα ζήσουν τη μέρα της τάξης και της ακαταστασίας, του ράβε και του ξήλωνε, του ξύπνιου και του ύπνου, του καθαρού και του βρώμικου, του γυμνού και του ντυμένου, του αγοράζω και του πουλάω, του δίνω και του παίρνω, του Βορρά, του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης, του θυμάμαι και του ξεχνάω, του μαζί και του χώρια, των παιδιών και των ηλικιωμένων, του γέλιου και του κλάματος, της γης και του ουρανού, της γνώσης και όχι της αμάθειας, της αλήθειας και του ψέματος.

Στο πλαίσιο της 3ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας, οι 140 βιβλιοθήκες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις δικές τους θεματικές δράσεις και την ελευθερία να τις υλοποιήσουν χρησιμοποιώντας και τη δική τους φαντασία. Κάθε βιβλιοθήκη, λοιπόν, έχει διαμορφώσει το δικό της διαφορετικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει στο Summer.futurelibrary.gr.

Ταυτόχρονα, εκτός από τις νέες συλλογές βιβλίων, το Future Library δωρίζει στις βιβλιοθήκες εργαστηριακά είδη φυσικής, ώστε να χρησιμοποιηθούν τόσο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, όσο κατά τη μόνιμη λειτουργία τους.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2000 στη συνοικία της Νεάπολης του Βόλου.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, έχουν ως βασικό σκοπό τη δημιουργική απασχόληση, την ανάπτυξη της αισθητικής αγωγής, την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας και την προώθηση της ανάγνωσης και του βιβλίου.

140 βιβλιοθήκες σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ελλάδας ξεκινούν από τις 15 Ιουνίου να ζουν στο ρυθμό της 3ης καλοκαιρινής εκστρατείας του Future Library και σκέφτονται ήδη αντίθετα!

  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία του παιδικού βιβλίου; Πως δηλαδή επηρεάζει τους αυριανούς νέους, το γεγονός ότι μεγάλωσαν διαβάζοντας βιβλία;

Χ.Μ: Το παιδικό βιβλίο είναι ο πρόδρομος για το εφηβικό – νεανικό και εκείνο με τη σειρά του ο πρόδρομος για την λογοτεχνία των ενηλίκων. Το ένα ακολουθεί το άλλο. Δύο πολύ τρανταχτά αποτελέσματα της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων είναι η εξάσκηση της φαντασίας από πολύ μικρή ηλικία και ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου. Με άλλα λόγια, το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται και να μιλάει σωστά. Αυξάνονται οι πιθανότητες να αποδειχθεί σωστός και χρήσιμος πολίτης της κοινωνίας μας.

Media Lab Future Library Gen_Y

  • Θεωρείτε πως η σύγχρονη γενιά γονέων δίνει τη σημασία που θα έπρεπε στο βιβλίο; Είναι εξοικειωμένη με τις βιβλιοθήκες;

Χ.Μ.:Νομίζω ότι η σύγχρονη γενιά γονέων έχει «χωριστεί» σε δυο στρατόπεδα. Η μία κοντά στο βιβλίο, γνωρίζει τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς, δανείζεται και διαβάζει βιβλία, συμμετέχει στις δράσεις και στις εκδηλώσεις της. Από την άλλη, νέοι γονείς που δίνουν μεγάλη σημασία στις νέες τεχνολογίες. Ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο χωρίς να έχουν πολλές φορές την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

  • Η άποψή σας για τη νέα γενιά ελλήνων συγγραφέων παιδικών βιβλίων,

Χ.Μ. Οι νέοι συγγραφείς μου θυμίζουν τους νέους ηθοποιούς. Σπουδαγμένοι, τυπικοί, εντυπωσιακοί. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια για να καταξιωθούν στη συνείδηση των παιδιών-αναγνωστών και των γονέων τους.

  • Τι προσφέρει στα παιδιά η παρουσία τους στις βιβλιοθήκες;

Χ.Μ.: Ασφάλεια στο χώρο τους, εμπλουτισμός γνώσεων, επικοινωνία με άλλα παιδιά. Είναι σχέση αλληλεξάρτησης.

  • Ποιες εκδηλώσεις και με ποιο σκεπτικό φιλοξενείτε στη βιβλιοθήκη σας;

Χ.Μ. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης Βόλου οργανώνει εργαστήρια εικαστικών τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων και του κύκλου «Παιχνίδια με την τέχνη» που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία και τα έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες παιδιά. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το έργο των καλλιτεχνών, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τα οποία θα έχουν και τη χαρά να τα δουν να εκτίθενται.

Πως κρίνετε μέχρι στιγμής την πορεία των εκδηλώσεων του Future Library στην πόλη σας; Τι περιμένουμε για τη συνέχεια;

Οι εκδηλώσεις του Future Library συνεχίζονται κανονικά και μέχρι στιγμής τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό επιβραβεύοντας τον κόπο μας αλλά και την προσπάθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών. Ιδανική συνέχεια για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης Βόλου είναι η επέκταση ενός ορόφου πάνω από την Παιδική Βιβλιοθήκη που θα στεγάσει το εφηβικό-νεανικό τμήμα.

 

Είναι ο πολιτισμός η απάντηση στην ερώτηση “τι πιθανή λύση μπορεί να δοθεί στον αξιακό και οικονομικό βούρκο που έχει επέλθει η χώρα;”

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση αποτελείται από πολλά μέρη και ο πολιτισμός αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της απάντησης. Τα υπόλοιπα μέρη περιλαμβάνουν το προσωπικό μας ενδιαφέρον, την προσωπική μας αγωνία, το προσωπικό μας «ξεβόλεμα». Πολύ απλά, στροφή στον εαυτό μας, αναγνώριση των λαθών και αλλαγή του νου.

Περισσότερα για το  Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Βόλου στο λινκ: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Βόλου

 

Περισσότερα για το Future Library:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;